EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неяснотата и около завода за боклук в Аксаково

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неяснотата и около завода за боклук в Аксаково

mail13:01 | 31.08.2009прегледи 1291 коментарикоментари 0


Близо 2 години след старта на проекта за строителство на завод за преработка на битови отпадъци, в община Аксаково все още няма информация какви ще са параметрите на съоръжението, пише днес в. Позвънете.
Строителството е по поръчка на община Варна като идеята е в него да се обработва боклукът от сметището във Въглен, който депонират Аксаково и Варна. По думите на кмета на общината Атанас Стоилов към момента той и служителите му не са информирани какви са параметрите на завода, както и колко отпадък ще се обработва. Не е ясно и на какъв етап е изграждането на инсталацията. Според Стоилов обаче необходимостта от нея е спешна, защото в противен случай двете общини ще се изправят пред сериозен проблем с боклука. За целта той ще поиска и съдействието на областния управител Данчо Симеонов  за да се изчистят неяснотите.
Междувременно стана ясно още, че вероятно до края на тази година ще приключи изготвянето на работния проект за разширението на депото във Въглен с още една клетка. То се финансира по програма ИСПА и в момента документацията се довършва от гръцката фирма консултант. Надяваме се съгласуванията с различните ведомства да започне в началото на следващата година, уточни Стоилов.
С 30 на сто са спаднали собствените приходи на община Аксаково от началото на тази година, каза още кметът. Само от продажбите на имоти постъпленията са със 70% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, отбеляза той. Въпреки кризата и в момента все още имало компании, които искат да инвестират. Сега действащите механизми на формиране на държавния и общинските бюджети обаче не стимулирали общините да работят в тази насока. Стоилов посочи, че само за миналата година от фирмите на територията на Аксаково  в републиканската хазна са влезли над 100 млн. лв. В общината като държавна субсидия обаче са се върнали едва 4 млн. лв. Тези инвеститори искат инфраструктура, а дефакто от парите, които влагат в общината нищо не се връща в нея и нямаме средства да им го осигурим, добави той. Кметът счита, че трябва да се промени нормативната база и поне 10 на сто  от данък общ доход да се връща в общините.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg