EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МОСВ одобри „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ одобри „Южен поток”

mail08:00 | 30.08.2013прегледи 771 коментарикоментари 0


На 28 август 2013 г. Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ даде зелена светлина проета "Южен поток". На заседанието присъстваха представители на МОСВ, Министерство на регионалното развитие и Министерство на земеделието и храните, неправителствени организации, РИОСВ, Басейнови дирекции за управление на водите - Черноморски район и Дунавски район и общини.

На присъстващите бяха представени основните характеристики на Инвестиционното предложение за „Изграждане на преносен газопровод „Южен поток” на територията на Република България”, анализите и заключенията на експертите, изготвили доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и Доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ).

Инвестиционното предложение за „Изграждане на преносен газопровод „Южен поток” на територията на Република България” е част от проекта „Южен поток“, представляващ газопровод от Русия през акваторията на Черно море и Балканския полуостров за доставка на руски природен газ за страните от Централна и Южна Европа. Основното количество от подавания газ ще преминава транзитно. Част от газа ще захранва националната преносна газопроводна мрежа.

Трасето на газопровода преминава 11 административни области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са линейна част (с дължина 540 км и диаметър DN1400), приемен терминал и компресорни станции КС „Варна”, КС „Лозен” и КС „Расово”.

Инвестиционното предложение попада в обхвата на Приложение № 1 на Закона за опазвана на околната среда (ЗООС) и е предмет на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), като подлежи и на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване в защитените зони, през които преминава проектното трасе. Компетентен орган за произнасяне с решение е министърът на околната среда и водите.

Процедурата по ОВОС е стартирала през август 2011 г. Доклад за ОВОС и приложен към него доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) са представени в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на 08.04.2013 г. Качеството на докладите е оценено с положителна оценка от компетентния орган. В периода от 1 до 25 юли 2013 г. са проведени обществени обсъждания в засегнатите общини (общо 39), през чиито територии преминава трасето на газопровода.

В обсъжданията на днешното заседание активно участие взеха представители на неправителствени организации, като бяха изслушани техни становища, както и становище на Община Варна. Беше проведена дискусия по отношение на мерките и условията, които следва да бъдат съобразявани при осъществяването на инвестиционното предложение.

С пълно мнозинство на основния състав на ВЕЕС беше взето консултативно решение за одобряване на изграждането на газопровод „Южен поток” на територията на България.

След близо четири часови разисквания ВЕЕС взе консултативното решение, с което препоръчва на компетентния орган да разреши изграждането на газопровод на територията на Република България. Решението на ВЕЕС съдържа над петдесет защитни мерки и десетки условия за опазването на околната среда.

 Източник: МОСВ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg