EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Млечна ферма превръща изпражнения и силаж в ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млечна ферма превръща изпражнения и силаж в ток

mail15:30 | 26.01.2023прегледи 1239 коментарикоментари 0


Високотехнологична млечна ферма е сред първите в Босна, превръщащи биогаз от животински изпражнения и силаж в електричество, поставяйки си за цел да стане енергийно самостоятелна във време, когато високите цени на енергията представляват риск за зависимият от субсидии селскостопански сектор, пише Ройтерс.

Проектът във фермата "Спреча" (Spreča), в северната част на богатата на въглища балканска страна, е в съответствие с усилията на правителството за постепенно пренасочване на производството на енергия към възобновяеми източници.

Той е в състояние да произведе повече електроенергия за един час, отколкото средното домакинство консумира за един месец. Производството на енергия е започнало през септември с 50-60 процента от капацитета поради регулаторни изисквания, но системата ще може да произвежда 600 киловата на час, след като заработи с пълен капацитет.

Това се случва в момент, когато цените на торовете, храните и енергията се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Идеята сместа от кравешки и пилешки изпражнения, царевичен силаж и други органични отпадъци, налични във фермата, да се превърне в биогаз се роди преди почти десетилетие, разказа директорът на фермата Саид Карич.

Това е първият подобен проект в автономната босненско-хърватска федерация, според Карич и ръководителя на проекта Мирсад Турсунович.

"Беше предвидено да се допълнят съществуващите процеси във фермата", заяви Карич във фермата, собственост на млечната ферма "Сараево Милкос" (Sarajevo Milkos), която обхваща 800 хектара собствена и наета земя и има капацитет за 2000 високопродуктивни говеда.

Схемата във фермата, която вече използва автоматизация и високотехнологични машини, е подкрепена от правителството и финансирана от "Сараево Милкос".

"Това е стъпка към привеждане в съответствие с европейските стандарти и представлява икономически модел, който може да се развие, за да се увеличи мащаба на бизнеса, като се има предвид, че първичното селскостопанско производство носи ниска печалба", добави Карич.

Босна, където производството на енергия представлява около 20 процента от БВП, тя е износител на електроенергия, около 60 процента от която се произвеждат от въглищни централи, а останалата част основно - от водноелектрическа енергия.

Двата региона, Босненско-хърватската федерация и Република Сърбия, обещаха да увеличат дела на енергията, произведена от възобновяеми източници до 2030 г., но енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, забави тези планове.

Топлинната енергия, създадена по време на ферментацията на биогаза, във фермата се използва и за отопление на някои стопански сгради.

"Дългосрочният ни план е изграждането на оранжерии, които също ще се отопляват от тази енергия", съобщи Карич.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg