EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Лукойл" прави нов завод в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лукойл" прави нов завод в Бургас

mail13:15 | 24.04.2014прегледи 1835 коментарикоментари 0


Руската компания Лукойл ще изгради комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим" Бургас. Проектът за неговото изграждане беше основна тема на разговора на премиера Орешарски с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.
Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта - изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара, като се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.
В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.
Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по
енергийна и производствена ефективност, се отбелязва в прессъобщението. В света има 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.
"Изграждането на новия завод на "Лукойл" за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който е разговаря днес на "Дондуков" 2 с ръководството на компанията "Лукойл", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът е подчертал, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.
"През 2015 година България ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол, който отговаря на най-високите екологични стандарти", е заявил президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов. Той е запознал българския държавен глава с дейността на "Лукойл" в света и в региона на Югоизточна Европа. "Нашият успех се дължи не само в увеличаването на добива на нефт, но и в търсенето на нови находища", е подчертал президентът на "Лукойл". През следващите десет години компанията планира да инвестира над 130 млрд. долара в нови проекти.
Президентът Плевнелиев е приел отправената покана от Вагит Алекперов да присъства на откриването на новия комплекс на "Лукойл" в Бургас.

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева връчи в Бургас сертификат номер А-58 за инвестиция клас А на председателя на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Сергей Андронов. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета. Сертификатът е за инвестиционния проект "Строителство на Комплекс за преработка на тежки остатъци - втори етап". Инвестицията възлиза на 1,5 млрд. долара и е най-голямата частна инвестиция у нас. В изграждането участват много български подизпълнители - малки и средни предприятия. С новата инсталация бургаската рафинерия става най-модерна в региона, пише в съобщението.
 


Тагове: Бургас, Лукойл
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098