EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути – крепостта Букелон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути – крепостта Букелон

mail13:00 | 22.07.2011прегледи 1242 коментарикоментари 0


Сия Йорданова

Късноантичната и средновековна крепост Букелон се намира да с. Маточина. През ІV в., до сегашното с. Маточина, Византийската империя издига мощна крепост - важен опорен пункт, защитаващ подстъпите към Адрианопол и столицата Константинопол. Наричали я Букелон. През Х в. твърдината е разрушена. Две столетия по- късно върху руините й е построена нова крепост със сложен план от три свързани помежду си секции. Тя е иззидана с ломени камъни, споени с бял хоросан, а четири декоративни пояса от печени тухли украсяват фасадата й. Централната част представлява кула с правоъгълен план. Крепостта е имала два високи етажа и обширно подземие. Жилищните помещения се намирали в правоъгълната кула. Имало е и малък християнски параклис. Над входа на укреплението е запазен монограм от вградени в зидарията тухли, състоящ се от кръст и буквите - М, Н, Л и К. Букелон е най- добре запазената крепост от Късното Средновековие в днешните български земи. През 1968 г. тя е обявена за паметник на културата от национално значение. Късното укрепление представлява ансамбъл от масивната кула, свързана с полукръгло уширение на изток. Вътре се е влизало през добре защитена порта. В малкия двор край кулата се виждат следи от полуцилиндрични сводове, закриващи под себе си масивни тухлени стълби. Под тях пък се оформя обемиста цистерна за вода, вкопана в земята. Течността се е черпела от тесен отвор, закриван с голяма каменна плоча. По своята същност късното укрепление е типична жилищно-отбранителна кула, замък, на видна аристократична фамилия от втората половина на ХІІІ – ХІV в. Най-близка аналогия е замъкът Питион на известния византийски благородник и по-късно император, Йоан Кантакузин. Той се намира в Гърция на 10 км. от Димотика. Историческите извори свързват град Букелон със знакови битки. На 9 август 378 г. водените от свирепия Фритигерн готски пълчища разгромяват римските легиони и убиват самия император Валент. Според други извори край Букелон на 14 април 1205 г. става прочутата битка, в която армиите на цар Калоян нанасят унищожително поражение на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и пленяват господаря на Латинската империя Балдуин І Фландърски.
Днес крепостта освен туристи, привлича и изкуството. Там е сниман филмът "Мила от Марс".

Село Маточина се намира на около 10 км източно от с. Сладун и на около 40 км от Свиленград, на десния бряг на р. Тунджа, съвсем близо до българо-турската граница.

С кола
Пътя, по който се стига до селото, е един и свършва там. Основните пътни подходи към Маточина са два и идват от запад и север. Западният път тръгва от общинският град Свиленград в североизточна посока и преминава покрай село Димитровче, преминава през селата Райкова могила, Щит, Пашово, Сладун, Варник, следвайки почти контура на Държавната ни граница с Турция. По европейската пътна маркировка този път е № 5509. Непосредствено след село Сладун, пътят се слива с идващият от север път № 761 и след 8 км. достига поставената цел. Подхода от север тръгва от град Елхово. По международния път № 7 в южна посока се достига до разклон, по който в дясно се напуска пътя водещ към ГКПП Лесово. Достига се след 3,5 км село Княжево, преминава се през него и се продължава по същият път № 761, следва меандрите на река Тунджа, спускайки с в южна посока. Преминава покрай село Срем, през селата Устрем, Радовец и достига село Студена. Точно в центъра на селото трябва да завиете на ляво, без да има указателна табела. Целта е да се стигне до пътя Свиленград Маточина № 5509 и след 8 км. се стига до селото.
С автобус
Общественият транспорт е оскъден. Автобусната линия Свиленград-Маточина е с двукратен курст понеделник, сряда, петък и неделя. Сутрешен в 7,30 часа и вечерен в 17,20 часа с изключение на неделният, който има час на отпътуване 14,20 часа.

Източник: www.matochina.com
Снимки: alexooo.blog.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg