EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути - Велики Преслав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути - Велики Преслав

mail16:30 | 03.06.2011прегледи 1574 коментарикоментари 0


Сия Йорданова

Преди време Министерството на културата обяви Топ 10 на „Чудесата на България 2011" * - най-популярните български туристически обекти. Лятото започна, а с това и възможностите за пътуване.
Economynews.bg ще ви показва интересни картини от български светини. Така по-лесно ще определите и своя туристически маршрут.
Велики Преслав
Градчето е било столица на България по време на Първото българско царство. Селището носи името Преслав до 1993 година, когато е издаден указ за преименуването му на Велики Преслав. Съвременният град е административен център на община Преслав. Разположен е в полите на Преславската планина, близо до река Голяма Камчия. Днес градът е сравнително малък, но все още пази с гордост останките от по-велики времена.
Втората столица на Първото българско царство се намира на река Тича, където по времето на хан Омуртаг били построени дворец и крепост. Крепостта на Преслав, подобно на Плиска, се състои от външна и вътрешна укрепителна система. Вътрешната крепост се намира почти в средата на Външния град. Формата й е Г-образна, с кръгли кули в ъглите и квадратни по протежение на стените. Дворците били построени върху високо плато. Запазени са внушителни останки от дворцов комплекс, състоящ се от две монументални сгради: Голям дворец, построен от крупни каменни блокове, и Западен дворец. Тронната зала била трикорабна и имала също три отделения. Находките потвърждават описанието на Йоан Екзарх, което говори за монументалността и за богатата архитектура на дворците. На висока тераса в близост до дворците на Велики Преслав била разположена “Златната църква”, блестящ паметник на църковната архитектура на Първото царство и уникален паметник на българската архитектура въобще.
 

Как се стига до Велики Преслав

Автогара Велики Преслав
Градът поддържа редовни атобусни линии с Шумен, Търговище, Върбица, Смядово, както и с други по-малки селища в околността: Хан Крум, Осмар, Миланово, Мокреш, Драгоево, Суха река, Имренчево, Мостич и други.
ЖП гара
Градът се свързва с главната жп линия София-Горна Оряховица-Варна, както и с националната жп мрежа. Гарата се намира в източната промишлена зона на града.
С кола
Градът се намира на около 290 кме от София, на 18 км от Шумен, на 125 км от Стара Загора, на 205 км от Пловдив и на около 93 км от Бургас.

*Чудесата на България 2011
1. Старинен Созопол с мощите на Йоан Кръстител
2. Перперикон
3. Античен Несебър
4. Тракийско светилище край с. Татул
5. Белоградчишки скали и Белоградчишка крепост
6. Мадарски конник и Шуменска крепост
7. Римски град Деултум край Дебелт
8. Царевец и Трапезица
9. Рилски манастир
10 Велики Преслав

 Снимки:БГНЕС, НДФ "13 века България", pravoslavieto.com


Тагове: Преслав, дворци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049