EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Летни маршрути - Сборяново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути - Сборяново

mail13:00 | 24.06.2011прегледи 2099 коментарикоментари 0


Сия Йорданова

EconomyNews.bg ще представя в поредица по-малко популярни културно-исторически обекти в България. Ивелина Кючукова, главен мениджър на BALKANOVA Ltd., открои десет дестинации, първата от които Земенският манастир.
1. Земенски манастир - уникален с фреските си от X-XI в., останал встрани от туристическия поток.
2. Сборяново - там се срещат тракийска, средновековна и мюсюлманска цивилизации.
3. Римската гробница в Поморие
4. Църквата в Бобошево
5. Тракийската гробница в Мезек
6. Букелон в Родопите - крепостта, при която цар Калоян е разбил латините
7. Преображенския манастир край Велико Търново.
8. Крепостта Червен край Русе
9. Шуменска крепост
10. Римски останки в Кюстендил.
 

Сборяново е историко-археологически резерват, който се намира в Североизточна България, на 10 км от град Исперих, близо до село Свещари. В резервата се включват над 140 археологически и културни паметници — древни селища, светилища и некрополи на траки-езичници, българи-християни и хетеродоксни мюсюлмани, някои от които функционират и до наши дни. Най-атрактивните са Свещарската царска гробница, Демир баба теке, Гетската столица Хелис, Светилището Камен рид и ранно-средновековните селища Бювен касаба и Петрова нива.
Свещарската тракийска гробница е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство и е под №49 в списъка на 100-те Национални туристически обекта. Свещарската гробница е построена в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. Представлява уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Размерите й са внушителни-дължина 7,5 м, ширина при фасадата-6,5 м,височина на гробната камера/отвътре/-4,45 м. Украсата на гробницата е в духа на тогавашната елинистическа култура, но пречупен през вижданията и вярванията на гетите. До нея може да се стигне от с.Свещари или с.Малък Поровец по поддържан асфалтиран път, прекосяващ ИАР “Сборяново”. Отворена е от 17 март до края на ноември и работи от сряда до неделя от 9 до 17 ч. Почивните дни са понеделник и вторник.
Демир баба теке е построено в началото на ХVІІ век, но мястото е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди строежа му. От многобройните постройки до наши дни е оцеляло само тюрбето ( гробница) на алианския светец Демир баба. Седмоъгълната постройка с купол и четириъгълно преддверие с вход на изток е построена на мястото на древното тракийско светилище /VІ в пр. Хр.-ІІв.сл.Хр./. До наши дни е запазена и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке, и улеите вдълбани в нея пазят спомена за възлияния с вода, вино и жертвена кръв, която се е стичала в дълбок глинен съд, вкопан в основите й. Има денонощна охрана от служители на Исторически музей- Исперих. Отворено е целогодишно през светлата част на денонощието. До него може да се стигне по асфалтиран път, благоустроена алея и стълбище започващи от паркинга на хижа Ахинора в Сборяново. Може да се посети самостоятелно или с екскурзовод от Приемния център при Свещарската гробница.
Гетска столица Хелис е построена е в последната четвърт на ІV в пр. Хр. върху площ над 100 дка върху сравнително равното плато, заобиколено от три страни от дълбоко врязания каньон на р. Крапинец в центъра на Сборяново и има забележителна фортификация. Единственото пряко достъпно място в древността бил тесният провлак от югозапад. Двойната крепостна стена, която я обгражда е с дебелина 3,50-4,20 м, предполагаема височина в древността 10 –12 м, дължина 1400 м и следва конфигурацията на терена. Укрепената площ била гъсто застроена от жилища, стопански и други сгради в традицията на североизтока- дървена конструкция дебело обмазана с глина, но в хода на разкопките се откриват и по-монументални сгради по елинистически образец. До обекта може да се стигне по добре поддържан асфалтиран път, свързващ селата М. Поровец и Свещари и прекосяващ резервата.
Светилище от ранно-желязната епоха Камен рид съществува от началото на І хилядолетие преди Хр. Гетите принасяли жертви на слънчевия бог. Основано в зората на железния век, светилището просъществувало около 7 века, постепенно добивайки окончателния си облик. То заема 47,5 декара площ, оградена от запазени до височина 1 м каменни стени. Единствения вход на свещената територия е от юг, където и досега личат останките от най-древната й стена. До обекта може да се стигне пеш по широк черен път, започващ от паркинга пред хижа Ахинора в ИАР “Сборяново”.
Ранно-средновековно селище Бювен касаба представлява ансамбъл от вкопани и полувкопани жилищни, стопански и представителни сгради. В хода на проучванията са разкрити основите на малък еднокорабен параклис, в който е намерен бронзов кръст-реликварий. Проучванията в района продължават оформяйки облика на ранно-средновековно имение от ІХ-ХІ в.

С кола до Исперих
Разстоянието от София до Исперих е около 307 км. През Община Исперих преминават няколко второкласни пътища от републиканската пътна мрежа. Състоянието на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа е крайно незадоволително, пътищата са амортизирани с недостатъчна пропускателна способност. На територията на общината има 19 км. II-класни, 46 км. III-класни и 34 км. IV-класни пътища.

ЖП и автобус
През Исперих преминава и ж.п. линията Самуил-Силистра. Обслужват се 10 пътнически линии в общината и 5 до градовете Русе, Шумен, Варна, Бургас и София. Осъществява се връзка и с градовете Дулово, Силистра и Горна Оряховица от преминаващи автобуси и влакове.

Снимки: Исторически музей Исперих


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg