EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути - Бобошево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути - Бобошево

mail13:30 | 08.07.2011прегледи 1445 коментарикоментари 0


Сия Йорданова

EconomyNews.bg ще представя в поредица по-малко популярни културно-исторически обекти в България. Ивелина Кючукова, главен мениджър на BALKANOVA Ltd., открои десет дестинации:
1. Земенски манастир - уникален с фреските си от X-XI в., останал встрани от туристическия поток.
2. Сборяново - там се срещат тракийска, средновековна и мюсюлманска цивилизации.
3. Римската гробница в Поморие
4. Църквите в Бобошево
5. Тракийската гробница в Мезек
6. Букелон в Родопите - крепостта, при която цар Калоян е разбил латините
7. Преображенския манастир край Велико Търново.
8. Крепостта Червен край Русе
9. Шуменска крепост
10. Римски останки в Кюстендил.

През ХV-ХVІІ в. Бобошево е религиозно и духовно средище. До днес са оцелели много църкви и манастири от този период. На 3.5 км. от Бобошево се намира един от най-старите манастири "Св. Димитър". Той възниква в началото на Х век. В продължение на няколко века е важно средище на просветата не само за монашеското братство, но и за българския народ. Тук е бил монах и св. Йоан Рилски. Манастирът е разрушен при завладяването на България от турците и възстановен и изписан отново през 1488 г. До днес е оцеляла само манастирската църква "Св. Димитър", в която са запазени автентични стенописи от ХV век, съставляващи главната художествена ценност на църквата. Стенописите са реставрирани изцяло, а църквата е обявена за паметник на културата от национално значение. Иконостасът на църквата се пази в Националната художествена галерия, а част от запазените ръкописни книги, преписвани и запазени в манастира, понастоящем се съхраняват в Църковно-историческия музей (София).
Край долината на р. Струма в село Вуково се намира църквата "Св. Петка", която е от ХVІ век. Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с масивен градеж и полуцилиндричен свод. Стенописите са от 1598 г. и се отличават с богата пластична култура и са ценно свидетелство за религиозната живопис в България и на Балканите от този период. Църквата "Св. Илия" е от 1687 г. Тя е изградена от ломени камъни и хоросанова спойка. Голяма част от стенописите са запазени, а декоративната система на стенописната украса е характерна за еднокорабните средновековни църкви. Върху свода й са изписани ликовете на Христос и старозаветните пророци в два фриза, по раменете на свода, а по стените - евангелски сцени. На 20 юли, денят на Св. Илия, всяка година се провежда традиционен курбан в района на църквата.
Действащ храм в Бобошево е църквата "Успение на св. Богородица", която е построена 1851 г. Тя се отличава с необичайна архитектура, напомняща Рилския манастир. Иззидана е от дялан камък с тухлени пояси, а във вътрешността и се издигат десет колони, върху които са разположени осемнадесет кубета. Вътрешните стени са изцяло покрити от стенописи, в чието изографисване е участвал и Георги Бобошевски-Зограф, представител на Банската художествена школа.

В района на Бобошево, близо до родното място на св. Йоан Рилски се издига Руенския манастир. През 2002 г. тук отваря врати Мъжка общежителна обител "Св. Йоан Рилски". Манастирът е един от най-новите в България. Монашеското братство издава религиозна литература и излъчва първото църковно радио у нас "Сион". Следвайки примера на отшелничеството, посетители в храма не се допускат в понеделник, сряда и петък. В неделя и в празничните дни посетителите могат да чуят монашеския хор по време на литургия.
Най-старата църква в района на Бобошево е църквата "Св. Тодор" в местността Селище, където на денят на светеца се провежда традиционен курбан. Други църкви са "Св. Николай" и "Св. Атанасий".

С кола
Град Бобошево е отдалечен на 63 километра от София, на 18 километра югозападно от Дупница, на около 20 от Благоевград и на 40 километра от Кюстендил.

Автобус
От понеделник до събота тръгва един автобус от автогара Овча купел за гр. Бобошево. Автобусът е след обяд. Повече са възможностите, ако се вземе автобус до Дупница (автобуси има през целия ден) и оттам се направи връзката за Бобошево. Могат да се ползват и преминаващи автобуси от София за гр. Рила, също и всички автобуси, тръгващи от автогара Овча купел и от централна автогара София за Благоевград и Благоевградска област.

ЖП
Oт София тръгва бърз влак за гара Бобошево сутрин и следобед.

В района на Бобошево са туристическите хижи „Яна” и „Пионер”.
Снимки: chochkobg.multiply.com, bulgarianmonastery.com, Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg