EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Креснеското дефиле без четири ВЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Креснеското дефиле без четири ВЕЦ

mail14:00 | 22.03.2011прегледи 826 коментарикоментари 0


Върховният административен съд (ВАС) спря окончателно строежа на четири малки ВЕЦ-а в дефилето на река Струма в района на град Кресна, съобщава Българско Каяк Общество (БКО). По този начин ВАС остави в сила решението на РИОСВ – Благоевград, с което не бе съгласуван проект на „ДЕК Енерджи” ООД за изграждане на 4 МВЕЦ-а в дефилето на река Струма. С Решение № 122/02.08.2008 г. на МС в дефилето на река Струма бяха обявени две защитени зони „Кресна – Илинденци” - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, - и защитена зона с наименование “Кресна” за опазване на дивите птици.
Първи против изграждането на ВЕЦ-овете, попадащи в двете защитени зони и със становище, че те значително ще ги увредят, се изправи Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ”. По-късно в делото срещу инвеститора се включиха и Сдружение "Българско Каяк Общество", Спортен клуб "Бързи води", Сдружение "Приключенска мрежа", Сдружение „Х – Клуб“, Сдружение "Тудурини Брос" и Фондация "Къща за книги и приключения". Решението на ВАС по делото е окончателно и не подлежи на обжалване.
По този начин Кресненското дефиле остава защитена зона, в която може да продължи развитието на екологичен воден туризъм, който дава възможност на хиляди хора да се докоснат до красотите на този регион и сами да осъзнаят, колко е важно опазването му. Това е и най-добрият повод, БКО и дружествата за воден туризъм да си честитят Деня на водата.
Наред с добрата новина за опазването на река Струма в района на Кресненското дефиле, заплахата от строеж на ВЕЦ-ове в защитени зони е надвиснала и над река Арда, в района на гр. Маджарово в Източните Родопи. Там има пет защитени територии, четири от които са по поречието на реката. През последните години е имало пет инвестиционни предложения за изграждане на малки ВЕЦ-ове по брега на Арда в района на Маджарово. Според Природозащитен център “Източни Родопи” (ПЗЦИР) изграждането на дори един единствен МВЕЦ би довело до промяна на водния поток и съответно до промяна на местообитанията на редица защитени видове и по този начин би се "погребало". биоразнообразието в последния останал незасегнат участък от река Арда, между язовирите Студен кладенец и Ивайловград.
Последното инвестиционно предложение за строеж на МВЕЦ в този участък е от този месец и в момента се провежда обществено обсъждане за или против него. За щастие жителите на Маджарово не са съгласни с подобни инициативи, а общината инвестира в запазване на биоразнообразието и развитието на екотуризма, включително по европейски програми. Например, при общественото обсъждане на първото предложение за изграждане на МВЕЦ, от общо 450 жители на Маджарово, Сдружение Източни Родопи е събрало 400 подписа против строежа само за 1 вечер. Нещо повече - по проект единият МВЕЦ е трябвало да бъде изграден под първия природозащитен център в България. Информацията е предоставена от Марин Куртев от ПЗЦИР.
Българско Каяк Общество и каяк и рафтинг клубовете подкрепят всяко решение срещу изграждане на МВЕЦ-ове по р. Арда в защитените територии, защото от години този участък се използва и за екологичен воден туризъм.
Според БКО, Световният ден на водата /22 март/ е най-добрият повод българската общественост за сетен път да бъде подсетена да оказва и за в бъдеще максимална подкрепа на всички, които се борят българските реки и флората и фауната по техните поречия да останат незасегнати и опазени за бъдните поколения.


 


Тагове: Кресна, дефиле, ВЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163