EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай създава фонд за ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай създава фонд за ЦИЕ

mail12:55 | 26.06.2011прегледи 592 коментарикоментари 0


Китай създава фонд за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с министър-председателя на Китайската народна република Вън Дзябао и с министъра на търговията на Китай Чън Дъмин в Будапеща, цитиран от пресцентъра на министерството. Трайков участва в Търговско-икономическия форум на високо  равнище Китай - Централна и Източна Европа, който събра в унгарската столица вицепремиери и министри от над 10 държави. Форумът е част от европейската обиколка на китайския премиер, чиято цел е да изложи вижданията и да дефинира подхода на неговото правителство към Централна и Източна Европа. В обиколката са включени още Великобритания и Германия.
Китайският премиер очертал като основни сфери за сътрудничество научноизследователската дейност, инфраструктурата, търговията, транспорта и околната среда. Акцентът на срещата бил поставен върху инвестициите и иновациите.
Търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа е 4% от общата търговия на Китай и може да се развие, защото Китай и регионът имат много общи черти, подчертал Вън Дзябао.
В рамките на форума той се срещна с ръководителите на делегациите. Министър Трайков изтъкнал интензифицирането на търговско-икономически контакти между България и Китай и потенциала на страната ни да се превърне във входна врата за китайски стоки, логистика и услуги към ЕС. Трайков допълнил, че очакваме по време на посещението на българския министър-председател в Китай през есента да бъдат разгледани в подробности възможностите за сътрудничество и за развитието на съвместни проекти. В Будапеща китайската делегация беше придружавана от представители на около 200 компании, които имат интерес да развиват бизнес в Европа.

 


Тагове: Китай, фонд, ЦИЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg