EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ще стане, ако Словакия каже "не"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще стане, ако Словакия каже "не"?

mail18:00 | 12.10.2011прегледи 481 коментарикоментари 0


Еврозоната няма да остане напълно безпомощна, ако Словакия потвърди отказа си да ратифицира разширяването на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), но ще бъде лишена от допълнителни средства и нови инструменти, смятани за жизненоважни за предотвратяване на разпространението на дълговата криза, информира AFP.

- Ефективният кредитен капацитет на ЕФФС за страните в затруднение няма да бъде увеличен до 440 милиарда евро и ще остане на досегашното равнище от около 250 милиарда евро - сума, която е твърде недостатъчна за успокояване на пазарите в способността на еврозоната да помага при нужда на други страни, както направи с Италия и Испания. Оттук и опасността от силно покачване на лихвите по облигациите на тези страни на дълговите пазари.
- Опасенията от разпространение на дълговата криза могат да се засилят отново с по голяма сила, тъй като ЕФФС няма да може да купува държавен дълг на вторичните пазарни, за да подкрепи банките, притежаващи такива облигации и опитващи се да се освободят от тях. Фондът няма да може и да облекчи Европейската централна банка (ЕЦБ), която в момента с неохота изпълнява тази задача, по-специално по отношение на Италия.
- Обсъжданията в момента в Европа план за рекапитализиране на банките може да зацикли. Възможностите на ЕФФС да отпуска заеми на държавите за вливане на свежи пари ще бъдат ограничени. Новите инструменти, предвидени от механизма, който трябва да одобрят словашките депутати, предвиждат по-голяма гъвкавост: фондът би могъл да помага на банките на отделни страни дори когато тези страни не са обект на програма за помощ, договорена с ЕС и МВФ.
- Допълнителното укрепване на ЕФФС съгласно решенията от 21 юли ще бъде поставено под въпрос. Принципните решения, взети това лято от еврозоната за засилване на антикризисния защитен механизъм вече се смятат за недостатъчни. Под натиска на Съединени щати европейците възнамеряват да увеличат многократно "ударната сила" на фонда без да вливат в него повече пари. Засега обсъждането на идеята е отложено.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg