EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словакия: Планът за ЕФФС и кабинетът паднаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия: Планът за ЕФФС и кабинетът паднаха

mail10:30 | 12.10.2011прегледи 380 коментарикоментари 0


Словашкият парламент не прие плана за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), създаден, за да подпомага затруднените страни от еврозоната, съобщиха осведомителните агенции. Словашкото правителство падна, тъй като премиерът Ивета Радичова, бе обвързала гласуването за фонда с вот на доверие за кабинета си. С днешния вот Словакия на практика блокира европейските усилия за стабилизиране на еврозоната. Очаква се обаче в близко време парламентът да гласува още веднъж, при което опозиционните социалдемократи вече може да подкрепят увеличаването на пълномощията на фонда. Неолибералната партия Свобода и солидарност, която е част от четирипартийната управляваща коалиция в Словакия, не участва във вота, както бе обявила. Социалдемократите дадоха да се разбере, че след падането на правителството може да преразгледат досегашната си позиция против плана. Засега не е определена дата за евентуално второ гласуване.
Котировките на петрола се понижиха днес в азиатската електронна търговия на пазар, чийто играчи отново бяха обзети от песимизъм заради отхвърлянето от словашкия парламент на споразумението за укрепване на спасителни фонд за еврозоната и понижените прогнози за търсенето на черното злато, обявени вчера от ОПЕК, предаде AFP. Играчите днес продаваха, за да спечелят от петте поредни сесии на повишение на котировките в Ню Йорк. Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня с $1,04 до $84,77 за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка също през ноември понижи цената си със 74 цента до $109,99 за барел.
Вчера ОПЕК за трети пореден месец понижи прогнозите си за световното търсене на суров петрол през 2011 и 2012 година на фона на по-мрачните перспективи за икономиката, особено в Европа и САЩ. Картелът вече очаква търсене на 87,81 милиона барела петрол на ден за 2011 година, докато преди месец залагаше на 87,99 милиона барела дневно.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg