EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ще се облагат мултинационалните компании в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се облагат мултинационалните компании в ЕС?

mail11:31 | 16.03.2018прегледи 4165 коментарикоментари 0


ЕС обсъжда планове за създаване на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък в ЕС. Това ще позволи определянето на размера на корпоративната печалба по единни правила във всички държави-членки, като държавите си запазват правото да налагат различни данъчни ставки. Новият данъчен режим ще направи по-трудно пренасочването на печалби към страни с по-ниски данъци.

Какво представляват новите правила

Предложението на Европейската комисия включва два основни елемента:

1) регламентиране на единни правила за определяне на печалбата на компаниите, която подлежи на облагане - това е така наречената обща корпоративна данъчна основа.

Към момента компаниите, които имат дейност в различни страни от ЕС, определят печалбата си според данъчните кодекси в съответната страна. Те могат да се различават в някои аспекти - например една страна може да позволява приспадането на разходите за представителни цели (тържества и др.) от печалбата, а друга - не. С налагането на общи правила всяка голяма фирма ще се ръководи от един набор от изисквания при изчисленията на печалбата от дейността си във всяко едно поделение в ЕС.

2) консолидиране на печалбата - консолидирането позволява на фирмите да съберат печалбите и загубите от дейността на различните си поделения в ЕС и да получат общата сума, която подлежи на облагане

След като се установи данъчната основа, печалбата ще се разпределя сред държавите-членки, в които компанията има поделения, за да могат те да обложат съответния дял с националната ставка за корпоративния данък.

Разпределянето на печалбата между държавите-членки ще става по формула, която отчита какви сгради и оборудване има компанията в отделните страни, с колко служители разполага и какви продажби реализира във всяка страна.

Парламентът също така предлага във формулата да се включи допълнителен фактор, свързан с пазарите, на които компанията събира данни, посочи Ален Ламасур.

Облагане на гигантите в дигиталния сектор

Депутатите призовават и за облагане на големите Интернет гиганти, които събират огромни масиви лични данни и ги използват като ценен актив, без това да се отразява на данъчните им задължения.

„Имаме нужда от дигитален данък възможно най-скоро“, заяви Паул Танг. „Нашите проучвания показват, че загубата на данъчни приходи от Google и Facebook е около 5,1 млрд. евро за три години. Време е да променим правилата, за да играем отново честно играта“.

Справедливото данъчно облагане е приоритет за Парламента. Депутатите сформираха специална комисия за борба с избягването на данъци. По данъчните въпроси Парламентът има консултативна роля в законодателния процес. Решенията се вземат от страните-членки в Съвета с единодушие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101