EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индустриалните имоти се възстановяват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриалните имоти се възстановяват

mail09:30 | 12.07.2012прегледи 563 коментарикоментари 0


През първото полугодие на 2012 г. международните инвеститори проявяват по-голям интерес към пазара на индустриални площи в страната. Това отчитат експертите от консултантската компания Forton International в анализа си за логистичния пазар през първите шест месеца от годината. Същевременно процентът на незаетите индустриални площи в България бележи спад, което е предпоставка за бъдещо възстановяване на този сегмент.

„Все повече чуждестранни компании включват страната ни в своите планове за развитие”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър Логистични площи в компанията. „Чуждите инвеститори постепенно разбират конкурентните предимства на България – квалифицирана и същевременно не скъпа работна ръка, нисък политически и финансов риск, стабилна икономическа среда, която липсва в много други държави от региона”, добавя Гюрджиев. По думите му съществува реална възможност някои гръцки компании да изберат България като своя индустриална дестинация.
Общо 23 500 кв. м са новопоявилите се на пазара логистични площи в столицата и околностите през отчетения период. Така общият обем модерни индустриални имоти в района към момента възлиза на 670 700 кв. м, което представлява ръст от 7% в сравнение с първите 6 месеца на 2011 година.
Същевременно намалява процентът на незаетите складови площи в страната. В края на първото шестмесечие на настоящата 2012 г. общият обем свободни индустриални имоти представлява 6.4% или 43 000 кв.м при 7.5% или 49 100 кв.м за същия период на предходната 2011 г. Общо 30 700 кв.м логистични площи пък са в процес на изграждане. Според Forton нарастващата активност в търсенето се дължи до голяма степен на чуждестранните инвестиции в леката промишленост. От компанията припомнят знакова сделка на индустриалния пазар в България през полугодието – преместването на сервизна дейност за ендоскопска апаратура на японската компания Hoya Corporation от Германия в логистичен център в Пловдив.
С допълнителни 7% са се понижили наемните нива на първокласните индустриални площи за година, посочват още от компанията. Към момента средните цени на кв. м складова площ са около 3.5 евро при 3.8 евро през първото полугодие на миналата година. Нивата на възвръщаемост за първите шест месеца на 2012 г. пък са 11.75% спрямо 12.5% година по-рано.
Според анализа редица международни компании индикират интерес за изграждане на висококачествени индустриални обекти в България. Ръстът в търсенето и намаляването на обема на незаети площи в този сегмент е позитивен знак, който ще окаже положително влияние на пазара на индустриални имоти. От компанията прогнозират постепенно, но и устойчиво възстановяване на сектора на индустриалните имоти.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157