EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти: Англичаните се завръщат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти: Англичаните се завръщат

mail06:30 | 10.04.2014прегледи 1578 коментарикоментари 0


Продажбите на недвижими имоти на руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две противоположни посоки - в свиване на покупките или обратно - в тяхното покачване. Това се отбелязва в анализ на "Сдружение брокери на имоти" на тенденциите в развитието на пазара на недвижими имоти в България през сезона пролет-лято 2014 г.
Анализът е на база анкети с членове на Сдружението от Пловдив, София, Габрово, Варна, Бургас, Банско, Поморие. Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват
тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. Други агенции, опериращи в района на Банско и Поморие, очаква от среден до слаб сезон за ваканционните имоти поради изброените по-горе причини.
И през 2014 г. пазарът ще разчита на рускоговорящите купувачи, анализира специализирана агенция за ваканционни имоти. Този тип клиенти - представители на бизнеса и пенсионери, се интересуват от покупка на имоти за постоянно живеене. Представителите на деловите среди обикновено са хора от средния мениджмънт в Русия, с малък бизнес, които разкриват в България ресторанти, магазини, малки рекламни агенции или агенции за недвижими имоти, или работя в областта на високите технологии. От компанията очакват тази година да има ръст на сделките не по-малък от 5%, а при цените ръстът ще е от 1 до 3%, като отбелязват, че за България е много важно какви санкции би предприел ЕС, защото клиентите са основно от Русия и пазарът е зависим от възможността на тези хора да пътуват и да купуват жилища на територията на ЕС.
Според агенцията обаче пазарът на ваканционни имоти в България е в очакване тази година да се появят нов тип клиенти - англоговорящи. В последните месеци се засилиха запитвания от англоговорящи клиенти за покупка на нови жилища в нови проекти, но към момента няма сделки, съобщи Теофил Петров - изпълнителен директор.
Според него това е една от индикациите, че ваканционният пазар се съживява и кризата за него е отминала. Англоговорящите клиенти основно търсят едноспални жилища, но не за постоянно живеене, а с цел почивка.
В зимните курорти обаче кризата продължава, защото има сериозни инфраструктурни проекти, които остават нерешени и там сега основен е вторичният пазар.
Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива, като продавачите вече ще бъдат настроени да получат възможно най-добрата цена, без да се придържат към нивата около и преди кризата. Това обясняват от "Сдружение брокери на имоти" За малките и средните градове ще се запази тенденцията за покупка на имоти за млади семейства в ниския ценови диапазон с възможност за покупка без ипотечен кредит или малко финансиране с потребителски кредит.
Нова тенденция е възрастни купувачи да инвестират средствата от продажба на земеделски земи в маломерни жилища с инвестиционна цел. Очакват се спорадични сделки в центъра на малките градове на пазарни цени на жилища с добра ликвидност, местоположение и в много добро състояние.
Относно покупката на втори имот в селата в планинската част на Централна България - Габрово, Трявна, Велико Търново, Елена, се запазва добро и платежоспособно търсене на типични стари български къщи за седмична почивка в селища с добра инфраструктура.


 


Тагове: имоти, прогнози
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg