EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има интерес към „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има интерес към „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД

mail13:10 | 06.02.2024прегледи 431 коментарикоментари 0


Пет компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на седми и осми блок на площадка № 2 на атомната централа с технология АР-1000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Процедурата е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18 декември м.г. Крайният срок за кандидатстване изтече миналата седмица.

Комисия ще разгледа приложената документация от началото на следващата седмица. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години. 

Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г., поясниха още от енергийното министерство.

За реализацията на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй" се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто - привлечен капитал, посочи изпълнителният директор на атомната централа Валентин Николов по време на Третата ядрена конференция, която се състоя в София. Вече са водени предварителни разговори с банки, но конкретното привличане на финансиране ще стане ясно на по-късен етап, добави тогава изпълнителният директор. От 5000 до 10 000 души се очакват да бъдат пряко ангажирани в строителството на двата на нови блока и съпътстващите дейности, посочи Николов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg