EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И споразумението за газовата връзка със Сърбия е подписано

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И споразумението за газовата връзка със Сърбия е подписано

mail12:55 | 05.03.2010прегледи 662 коментарикоментари 0


Днес в Европейската комисия подписаха споразумението за изграждане на реверсивна газова връзка между България и Сърбия, съобщи БТА.
Подписи под документа положиха българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич в присъствието на генералния директор на Дирекция "Енергетика" към Европейската
комисия Филип Лоу.
Планираната реверсивна газова  връзка ще е с дължина около 180 км., ще започва край сръбския град Ниш и ще преминава границата между двете страни край град Димитровград. Стойността на проекта се оценява на 100 -120 милиона евро.
Финансирането на проекта ще се осигури чрез 60 милиона евро, отпуснати за България по линия на европейски регионални фондове и със средства за Сърбия от предприсъединителните европейски фондове за страната. Ще се търси също и финансиране от други инвеститори.
Изграждането на газовата връзка между България и Сърбия трябва да започне през 2011 година. Очаква се за първи път по нея да потече газ през 2013 г. Двамата министри заявиха след подписването, че амбициите им са реализирането на връзката да бъде ускорено. 
Ден по- рано България подписа споразумение и с Гърция във връзка с изграждането и търговската експлоатация на газопровода Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).
Подписаните днес споразумения са първа стъпка от реализацията на проекта за газопровода, който ще свързва северния гръцки град Комотини със Стара Загора съобщи агенция АНА-МПА.
Изграждането на тръбопровода ще започне в рамките на тази година и се очаква да приключи до 2012 г. Проектът е с бюджет от 150 млн. евро, 45 млн. евро от които са средства, предоставени от Европейския съюз.
Първото от подписаните споразумения предвижда учредяването на фирмата Asset Company с централа в София, която ще поеме изграждането и експлоатацията на газопровода. Равно участие от 50 процента в нея ще имат Българският енергиен холдинг и гръцко-италианският консорциум ИДЖИ/Посейдон, който се контролира от гръцката газова компания ДЕПА и италианската Едисон.
Второто споразумение предвижда учредяването на търговска компания с централа в Атина, която ще поеме търговското управление на проекта. В нея гръцката ДЕПА и Българският енергиен холдинг ще имат по 35 процента, а италианската Едисон - 30 процента.
Тръбопроводът ще бъде с дължина 170 км и ще даде възможност да се доставя газ на България през Гърция. Това ще става или с помощта на гръцко-турския газопровод, или ще се доставя втечнен газ от гръцкото хранилище в Ревитуса.
Чрез газопровода IGB ще може да се доставя газ от България до Румъния и Унгария, след като бъде приключено изграждането на други две газови връзки  - България - Румъния и Румъния - Унгария.
Смята се, че по този начин арабски втечнен газ ще може да достига до Югоизточна Европа и така да бъде постигната диверсификация на газовите  доставки в района.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg