EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо спря приватизация на БФБ-София?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо спря приватизация на БФБ-София?

mail10:15 | 15.03.2013прегледи 710 коментарикоментари 0


Министерството на финансите, в качеството си на собственик на 50,0542% от капитала на "Българска Фондова Борса - София" АД, оттегля възлагането за извършване на приватизационната процедура за дружеството. Това съобщи Фондовата борса.
На 25 февруари в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/ е постъпило писмо с решението на Министерството на финансите. Изпълнителният съвет на АПСК е прекратил и договор с "Патриа Корпорейт Файненс" за възлагане на извършването на маркетинг на Фондовата борса и на Централния депозитар и за възлагане на изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на 50,0542% от капитала на Българска Фондова Борса - София" АД и на 43,07% от капитала на "Централен Депозитар" АД - София.

Във връзка с повишения медиен интерес Министерството на финансите публикува информация за спирането на процедурата за приватизация на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД.
С писмо от 20 февруари 2013 г. до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков оттегля възлагането на приватизацията на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД. Основният мотив е „изтеклият значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на „Концепция за интеграция на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД в европейските и световните капиталови пазари" и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества". Другият мотив, посочен в писмото до АПСК, е „променената инвестиционна обстановка в страната".
Концепцията за приватизация на „БФБ-София" АД и на „Централен депозитар" АД е приета от правителството на 6 април 2011 година. След това се извършват необходимите законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества. Самата приватизация на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 година. Министерството на финансите е собственик съответно на 50,0542% и 42,70% от капитала на „БФБ-София" АД и на „Централен депозитар" АД.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg