EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо зърнопроизводителите не продават „на зелено”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо зърнопроизводителите не продават „на зелено”?

mail12:00 | 07.07.2015прегледи 4450 коментарикоментари 0


Когато реколтата е добра, качеството е добро и цените на пшеницата са ниски. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Антонина Белопитова, експерт от Софийска стокова борса във връзка с цената на зърното.

„Всички са оцелявали на пазара, но винаги има недоволни. Когато цените са високи - недоволни са търговците, когато са ниски -недоволни са производителите. В този пазар угодия няма. Цената е равновесна. България не е отделена от света, не е отделена от Черноморския регион. Ние не можем сами да си определяме цени, не сме в стопанска икономика, така че цените си зависят от международните. Кой ще бъде доволен и кой недоволен – предстои да видим”, коментира Белопитова.

Тя каза още, че и Украйна, и в Русия има големи компании, международни конгломерати като “Glen corе”, успява да управлява много по-добре своите ресурси. „Те направляват своята стока по места . Това за мен не е минус за нашите производители. Тъй като могат предварително „на зелено”, както ние го наричаме на борсата „futures”, да продават стоката, за да могат да вземат парите, които желаят. Да, разбира се, ако цената се вдигне, няма да вземат най – високата цена. Те не могат да се решат и да рискуват на зелено да си продадат стоката, да си планират загубите, да си планират печалбите, да се свържат наистина с такива големи търговци, които дават добри пари, разполагат с големи инвестиционни фондове, които биха гарантирали някаква цена за 4 – 5 месеца напред. Това именно правят по света - френските, германските фермери. В Румъния се извършва този начин на търговия. Това е начинът на търговия, който не е измислен тази година, а преди 200 години”, коментира експертът.

В момента цената, която продавачите т.е. производителите, които искат от купувачите е около 340 – 350 лв. на тон. Но ножицата е доста широка. Купувачите казват 250 лв., дори биха били склонни да дадат по-малки цени на новата реколта. На Софийската стокова борса все още няма сключени сделки за нова реколта. Реколтата тази година е много добра - около 4,3 – 4,6 млн. тона. Преходните запаси от миналата година са около 1 млн. тона. Предстои Консултативен съвет на 15 юли. Третото, което ще повлияе на цената са климатичните условия, които засега са добри. Следователно производители очакват добро качество на реколтата тази година. Така, че има количество в България, което е достатъчно както за потреблението на хляба, животни, така и за износ. Няма някакъв фундаментален фактор, който би оказал влияние за повишаване на цената на зърното. Белопитова каза още, че по-скоро има фактори, които ще повлияят понижаването цената на зърното. Очакванията са пшеницата в Русия и Украйна да бъде допълнителна силна конкуренция в Черноморския регион. Произведената пшеница както в Румъния, така и в Турция също е фактор, който притиска цените надолу, коментира Белопитова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg