EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплати на медици като на чиновници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплати на медици като на чиновници

mail13:00 | 12.07.2012прегледи 896 коментарикоментари 0


В здравните заведения има достатъчно пари за 20-процентно увеличение на заплатите в здравеопазването. Това е мнението на финансовия министър Симеон Дянков, който предлага в държавните болници да бъде въведен новият модел на заплащане в държавната администрация, който е в сила от 1 юли.
Здравният министър Десислава Атанасова отново призова синдикати и работодатели да седнат на масата на преговорите за увеличаването на минималните заплати в здравеопазването: „Това е изключително важно, особено за младите лекари, които сега постъпват в системата и това е изключително важна мярка за задържането на тези хора в България. Не смятам, че ще има сериозен проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента над тези нива се дават работни заплати”, каза министър Атанасова пред БНР.
Увеличаването на заплатите на лекари и здравни работници се отложи, ден след като беше обявено. Синдикати, работодатели и здравното министерство не подписаха Колективен трудов договор заради добавен в последния момент нов текст. Синдикатите отказаха да сложат подписа под документа зарази предложение на работодателите в текста да се включи ангажимент за гарантиране на финансовата и организационна стабилност на болниците. "Това би гарантирало и изпълнението на колективния трудов договор", обясни председателя на асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров пред bTV. До момента реално изпълнението на отрасловите споразумения не беше задължително, а зависеше от финансовите възможности на отделните болници. Колективният трудов договор, който трябва да действа следващите 2 години, предвижда увеличение на заплатите с почти 12% - 700 вместо 580 лева начална заплата за лекар и 540 вместо 440 за медицинска сестра. Документът служи за основа при сключване на колективни споразумения в отделните лечебни заведения, в които заплатите не трябва да са по-ниски.
Според финансовия министър Симеон Дянков има достатъчно пари заплатите на всички в сектора да бъдат увеличени с 20%: „Реалността е точно както и в Държавната администрация. Получават доста по-високо заплащане от основните им заплати. Следователно е напълно в техните възможности да се увеличи основната заплата, примерно с 20%, както е предлагано в здравеопазването. Според мен е полезно и там да се вдигне основната заплата, защото парите определено ги има и да се намали процентът на добавки и друго заплащане, което така или иначе го има. Накратко смятам, че за всички това трябва да се предвиди”.
Новият тип заплащане по модела на администрацията може да се въведе в държавните болници: „Имаме механизъм, но това е през Борда да се вземе решение за увеличаване на заплатите. Частните болници за общинските болници - това няма как да стане с постановление, а по моите представители за сега имаме само в "Пирогов", но сме говорили с министър Атанасова това да се случи и в другите държавни болници защото смятам, че ако влязат финансови одитори постоянно в бордовете, по съвсем друг начин ще се правят финансите в тези болници”, допълни Дянков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg