EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Загреб увеличава фиксирания данък върху наеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Загреб увеличава фиксирания данък върху наеми

mail17:35 | 01.09.2023прегледи 731 коментарикоментари 0


Кметът на Загреб Томислав Томашевич обяви, че градската администрация ще повиши фиксирания данък върху наема на апартаменти до законовия максимум от 200 евро на легло годишно, за да насърчи дългосрочното отдаване под наем на апартаменти в Загреб, предаде хърватската агенция ХИНА и БТА.

„Основната причина е, че наемът стана твърде висок за жителите на града. Искаме да насърчим собствениците на апартаменти да отдават под наем дългосрочно и да отдават апартаментите си под наем на жители на града, а не на туристи“, каза кметът на пресконференция.

Предложението за увеличаване на годишния фиксиран данък, плащан от собствениците на апартаменти, от 40 на 200 евро на легло годишно беше подложено на обществено обсъждане.

Томашевич каза, че в момента данъкът, който плащат хората, които отдават имотите си под наем за по-дълъг период от време, е десет пъти по-висок от този, който плащат собствениците на имоти, които отдават апартаментите си на туристи.

Той добави, че градската управа на Загреб ще се бори за достъпни жилища чрез изграждане на повече апартаменти, но и чрез промяна на решението за отдаване под наем на жилища, собственост на града.

Според новото предложение наемът на общинските апартаменти ще се увеличи в пъти за наемателите със заплати над средните. Размерът на наема за тези наематели ще бъде увеличен до една четвърт от месечния им доход, така че тези наематели да предпочетат да се изнесат и апартаментите да бъдат дадени под наем на хора с по-неблагоприятно финансово положение.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg