EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Етикет „Произведено в” за повече вносни стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Етикет „Произведено в” за повече вносни стоки

mail15:47 | 21.10.2010прегледи 1096 коментарикоментари 0


Стоките, внасяни в ЕС, трябва ясно да посочват страната на произход, за да могат потребителите да правят информиран избор, подчертават евродепутатите в приет днес доклад, съобщи за БТА информационният център на Европарламента (ЕП) в София.
Парламентът предлага да бъде въведена хармонизирана система за санкции при нарушаването на тези правила, както и изразът "Произведено в" да може да бъде изписван на английски език на цялата територия на ЕС.
Ясната общоевропейска система за обозначаване на произхода на вносните стоки ще предостави на потребителите в ЕС повече информация и ще ги предпази от купуването на продукти с потенциално съмнително качество, се посочва в предложението, одобрено от ЕП.
Регулацията за "Произведено в" бе подкрепена на първо четене с 525 гласа "за", 49 гласа "против" и 44 "въздържали се". Преди това ЕП отклони предложението за изцяло отхвърляне на закона.
Според Парламента хармонизирани правила на равнище ЕС също така биха защитили европейските компании и граждани от евентуални рискове за здравето, както и от фалшификати и нелоялна конкуренция.
Докато много европейски компании вече използват "Произведено в" доброволно, ЕС все още няма хармонизирани правила за задължително отбелязване на произхода на вносни стоки, с изключение на някои земеделски продукти.

"Произведено в" и на английски

Текстът "Произведено в", последван от страната на произход, трябва да бъде обозначен на език, който "се разбира лесно от крайните потребители в държавата членка, за чийто пазар са предназначени стоките". Депутатите внесоха и поправка, която позволява навсякъде в ЕС да се използва и английски език като възможна алтернатива.

Кои стоки трябва да бъдат обозначавани?

Одобрените правила ще се отнасят само за стоки, предназначени за крайни потребители, но няма да покриват рибните продукти и продуктите от аквакултури, както и стоки с произход ЕС, Турция, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Също така крайните потребителски стоки могат да бъдат освободени от обозначаване на произхода, когато по технически или търговски причини тяхното обозначаване е невъзможно.
Дългият списък от стоки включва например текстил, обувки, мебели, фармацевтични продукти, инструменти, винтове и болтове, арматурни изделия, котли и вани, мебели. Списъкът може да бъде удължен в бъдеще от Комисията, след одобрение от Парламента и Съвета.

Хармонизирана система за санкции

Предложението на Комисията не предвижда хармонизирана система за санкции, когато правилата бъдат нарушени. Депутатите настояват Комисията да предложи минимално равнище на хармонизиране на системите за санкции в различните държави членки, за да бъдат новите правила приложени по един и същ начин на цялата територия на ЕС.
Депутатите искат също Комисията да даде оценка на въздействието на този регламент, но не по-късно от три години след влизането му в сила.
   
Следващи стъпки

За да може да влезе в сила проектозаконът, текстът трябва да бъде одобрен от Съвета, където някои държави членки все още се противопоставят на идеята за подобен регламент.
След като бъдат окончателно одобрени от Парламента и Съвета, новите правила ще влязат в сила една година след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048