EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС обяви война на кибер престъпността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обяви война на кибер престъпността

mail18:00 | 11.02.2013прегледи 512 коментарикоментари 0


Европейската комисия, заедно с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, публикува стратегия за киберсигурност наред с предложение на Комисията за директива в областта на мрежовата и информационната сигурност (МИС).
Стратегията за киберсигурност „Отворено, безопасно и сигурно киберпространство“ представлява цялостната визия на ЕС за това как най-добре да се предотвратяват кибернетични смущения и атаки и да се отговаря на тях. Целта е насърчаване на европейските ценности свобода и демокрация и осигуряване на безопасния растеж на цифровата икономика. Конкретните дейности са насочени към засилване на устойчивостта на информационните системи в киберпространство, намаляване на киберпрестъпността и укрепване на международната политика за киберсигурността и киберотбраната на ЕС.
В стратегията се представя визията на ЕС за кибернетична сигурност по отношение на пет приоритета:

1.Постигане на устойчивост в киберпространство
2.Чувствително намаляване на киберпрестъпността
3. Разработване на политика за киберотбрана и способности, свързани с общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО)
4. Разработване на промишлени и технологични ресурси за киберсигурност
5. Създаване на съгласувана международна политика на Европейския съюз за киберпространството и насърчаване на основните ценности на ЕС

Международната политика на ЕС за киберпространството насърчава зачитането на основните ценности на ЕС, определя стандарти за отговорно поведение, защитава прилагането на съществуващите международни закони в киберпространството, като подпомага държави извън ЕС при изграждането на капацитет за киберсигурността и насърчава международното сътрудничество по проблеми в киберпространство.
ЕС направи важни стъпки напред по отношение на защитата на гражданите от онлайн престъпления, включително като основа Европейския център за борба с киберпрестъпността (IP/13/13), предложи законодателство в областта на атаките върху информационни системи (IP/10/1239) и създаде Глобален алианс срещу сексуалното насилие над деца в интернет (IP/12/1308). Още една цел на стратегията е да разработи и финансира мрежа от национални центрове за високи постижения за борба с киберпрестъпността, за да се улесни обучението и изграждането на капацитет.
Предложената директива в областта на МИС е важен елемент от цялостната стратегия и изисква от всички държави членки, основни доставчици на интернет и оператори на критични инфраструктури, като платформи за електронна търговия и социални мрежи, и оператори в областта на енергетиката, транспорта, банковото дело и здравните услуги да гарантират сигурна и надеждна цифрова среда в целия ЕС. Предложената директива установява мерки, които включват:

а) Държавите членки трябва да приемат стратегия за киберсигурност и да определят национален компетентен орган по киберсигурност с достатъчни човешки и финансови ресурси, за да предотвратява, управлява и реагира в случай на рискове и инциденти в областта на МИС.
б) Създава се механизъм за сътрудничество между държавите членки и Комисията за споделяне на ранни предупреждения за рискове и инциденти чрез сигурна инфраструктура, за сътрудничество и за организиране на редовни партньорски оценки.
в) Операторите на критични инфраструктури в някои сектори (финансови услуги, транспорт, енергетика и здравеопазване), доставчиците на услуги за информационното общество (по-специално: платформи за електронна търговия с приложения, плащания по интернет, изчисления в облак, търсачки, социални мрежи) и публичните администрации трябва да въведат практики за управление на риска и да докладват значителни инциденти, свързани със сигурността на основните им услуги.
Инцидентите в областта на киберсигурността стават все по-чести, по-значителни и по-комплексни и за тях няма граници. Тези инциденти могат да причинят значителни щети на безопасността и на икономиката. Усилията за предотвратяване, сътрудничество и по-голяма прозрачност по отношение на инцидентите в киберпространство трябва да се засилят.
Досегашните усилия на Европейската комисия и отделни държави членки бяха твърде разпокъсани, за да се справят с нарастващото предизвикателство.
 Пресцентър Европейска комисия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053