EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС затяга контрола на бюджети в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС затяга контрола на бюджети в еврозоната

mail16:00 | 22.02.2013прегледи 368 коментарикоментари 0


ЕС най-накрая ще получи дългоочакваните допълнителни правомощия за влияние върху националните бюджети на страните от еврозоната, съобщи еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от ДПА и Франс прес. "Днес бе постигнат пробив, който ще даде възможност за бъдещо значително засилване на икономическото управление в еврозоната", каза Рен, след като представители на националните правителства и Европейския парламент успяха да изгладят различията си.
"Това ще означава, че еврозоната може да спечели от по-силноинтегрираната и ефективна рамка за определяне на насоките още в бюджетния цикъл от 2014 година. Възстановяването и заздравяването на икономическия ни и валутен съюз е в ход", допълни еврокомисарят.

Две нови регулации, означавани жаргонно като "двоен пакет", ще дадат възможност на Европейската комисия да влияе върху бюджетните планове на всички страни от еврозоната, а не само на тези, които са изправени пред остри финансови проблеми. Страните членки ще трябва през октомври всяка година да представят проектобюджетите си за преглед, като Брюксел ще има право да иска пренаписване на бюджетните планове, които изглеждат неуместни. Европейските правителства дадоха "зелена светлина" за по-строгите бюджетни правила преди година, но Европейският парламент настоя да се постигне напредък по идеята за фонд за изкупуване на дълг като част от предложението.
Подобен фонд ще емитира временни еврооблигации, за да помогне за изплащането на високи държавни дългове. Консервативните страни, и най-вече Германия, се противопоставиха на това искане, припомня ДПА. Компромисът, постигнат днес между представители на европейските правителства и евродепутатите, предвижда да бъде
създадена експертна група за "задълбочаване на анализите на евентуалните основания, рискове, изисквания и пречки пред (...) съвместните емисии". Групата трябва да представи заключенията си до март 2014 година. Сега споразумението трябва да бъде одобрено официално от ЕП и правителствата.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg