EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП критикува Съвета за мудност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП критикува Съвета за мудност

mail13:30 | 12.02.2014прегледи 953 коментарикоментари 0


Преговарящите на Европейския парламент за Единния оздравителен механизъм получиха подкрепата на пленарната зала за избрания подход за преговори с държавите членки по отношение на последния пакет законодателни мерки, необходими за създаване на банков съюз на ЕС. Това съобщи пресслужбата на ЕП.
Първоначалният мандат за преговори бе потвърден с 441 гласа "за", 141 "против" и 173 "въздържал се". Водачите на политическите групи критикуваха позицията на Съвета, довела до загуба на ценно време.
При преговорите, в синхрон с гръцкото председателство на Съвета, преговарящите, водени от Елиза Ферейра (С&Д, Португалия), посочиха че има значителни недостатъци в позицията на държавите членки, застрашаващи основната цел на системата - да се гарантира, че данъкоплатецът няма да бъде сред първите, които ще спасяват банките в затруднение.
Основните проблеми в позицията на правителствата са прекалено сложният и политизиран процес на взимане на решения за закриването на банки, и правилата за фонда за финансиране на банки, които в сегашния си вид трудно ще спечелят доверие за новата институция.
Преговарящите от страна на Парламента са загрижени и от желанието на страните членки да въведат междуправителствен елемент в системата, особено при отсъствието на надеждни правни основания за подобен подход.
Мандатът за преговори на Европарламента, първоначално формулиран от Комисията по икономически и парични въпроси през декември и потвърден с пленарно гласуване днес, призовава за стегната система за взимане на решения, способна да осъществи ликвидация на дадена банка за един уикенд. Той предвижда ключови роли за банковия надзор и Единния съвет за оздравяване на банки, така че да се гарантира, че процесът на закриване на дадена банка няма да бъде блокиран в политически лабиринт.
Предвиждат се и допълнителни правомощия за Единния съвет, където са представени националните власти, за да се гарантира подходящ баланс между задачите на европейско и на национално равнище.
Мандатът предвижда оздравителният фонд да може да взима заеми в първите години след създаването си, за да се гарантира стабилността му от самото начало. Планира се също така заемите, взети от фонда, да бъдат връщани от банките паралелно на годишните им вноски към него. Според мандата фондът трябва да е структуриран така, че да гарантира, че всички банки ще бъдат третирани по един и същи начин и ще имат равни права за достъп до него.
 


Тагове: ЕП, Съвет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163