EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерти: Първо обследване на сградите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти: Първо обследване на сградите

mail13:45 | 14.06.2012прегледи 748 коментарикоментари 0


Конструктивното обследване на сградите трябва задължително да предшества мерките за енергийна ефективност. Това коментира за БТА инж. Георги Кордов, научен сътрудник първа степен в Научно-изследователския строителен институт в София, председател на регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в София-град. Паспортизацията описва строителната система, състоянието на конструкцията, но не може да даде отговор съответната сграда какви натоварвания може да поеме, това е предмет на конструктивната експертиза, посочи инж. Михел Иванчев - председател на професионална секция "Конструкции на сгради и съоръжения" в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в столицата.

Голяма част от сградния фонд у нас е строен съгласно действащите норми до 1987 г., които са били сред най-съвременните за този период, съобразени с изискванията на развитите страни, сред които САЩ, Япония и др., уверяват експертите. Те отбелязват, че последните събития са показали, че сградите са издържали теста на времето. Хулените, скучни едропанелни блокове са сред най-наблюдаваните постройки по време на строителството им, твърди Кордов. Следен е бил целият процес - физико-химичните свойства на влаганите материали, изграждането на монтажните елементи в домостроителните комбинати, якостта на бетона, армировката и др. Строг контрол е бил извършван и на самите строителни площадки, заявяват специалистите. Дори при силното земетресение през май не е достигнат ресурсът на сградите, обезпечаващ тяхната устойчивост, те имат и запазен резерв сигурност, твърдят експертите. Според тях панелките и сега са в добро състояние, независимо, че са преживели няколко земетресения. Необходимо е обаче животът им да бъде удължен с помощта на програма за рехабилитация на жилищния фонд, смята Кордов. По думите му трябва да бъде направен анализ на всяка сграда, като се инспектират най-натоварените дюбели в конструкциите. Упражнената там интервенция не би променила интериора на апартаментите и не би нанесла сериозни поражения на мебелировката, твърдят проектантите. Всички сгради, при които са спазени строителните изисквания, са еднакво надеждни, независимо от строителната им система, етажност и т.н., декларират от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Националната им организация е приела методика за определяне на единни критерии за извършване на конструктивни обследвания. Експертите обаче са на мнение, че отсега трябва да се готвим за бъдещи изпитания. Според тях у нас са заложени много високи норми за проектиране и строителство. Последните инструкции са от 16 март и усъвършенстват съществуващите норми за осигуряване на сгради срещу сеизмично въздействие. Те предвиждат увеличаване на сеизмичното натоварване, като при сгради между 10 и 20 етажа то нараства с 20%. Проектантите препоръчват като по-сигурно стоманобетонното строителство, отхвърлят леките гредоредни конструкции. Според тях процесът на строителство не приключва с изграждането на конструкцията, необходимо е да се съблюдава експлоатационният срок на всяка сграда. Трябва да се приеме дългосрочна програма за контрол на проектирането, на строителството и на състоянието на жилищния фонд в национален мащаб, предлагат от Камарата на инженерите-проектанти.
Много тежко е влиянието на човешката ръка при преустройството на сградите, категорични са специалистите. Според тях самоинициативата на гражданите за преустройство на партерните етажи, заграждане на балкони, премахване на носещи стени и т.н., намалява антисеизмичната устойчивост на сградите. В много от случаите промените са извършени некомпетентно и без съответните разрешителни. Затова е необходимо конструктори да влязат във всеки апартамент, да предпишат мерки за усилване, така че да бъде възстановена носещата конструкция, е мнението на експертите. Според тях това е много труден и дълъг процес, който може да бъде извършен само от висококвалифицирани експерти с необходимия инструментариум и опит. По-голяма част от територията на страната ни обаче е сеизмична зона и поради този факт с анализа на жилищния фонд не бива да бъде направен компромис, нито пък да остане само пожелание, смятат от организацията на 12 000 български проектанти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165