EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екзотични прогнози за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екзотични прогнози за банките

mail18:42 | 11.05.2010прегледи 2657 коментарикоментари 1


Милена Илиева

Още през миналата година един от най-често задаваните въпроси в банковите среди беше:При недостиг на кеш в западните банки възможно ли е от българските филиали съответните банки-майки да изсмукват парични потоци? Тези страхове отново се появиха сега, като този път те се отнасят за гръцките банки, които в България държат  25% от пазара.

 

Как БНБ следи плащанията в чужбина
 Опасенията за изнасяне на капитала на банките от България към майките им в чужбина са нереалистични, казват експерти. Към момента всички чужди банки, които оперират у нас, са внесли повече пари от чужбина, отколкото са изнесли от страната. “В тях има повече пари на техния собственик, в случая гръцки, отколкото на българските граждани, коментира Георги Ангелов, от Отворено общество.-„ Българските граждани не спестяват много и българските банки до голяма степен зависят от финансиране от чужбина”. В отговор на страховете за изнасяне на средства от България към Гърция, премиерът Борисов увери преди дни, че БНБ постоянно следи паричния поток и в случай, че бъдат засечени  такива транзакции, те ще бъдат блокирани.
Системата е такава, че всички плащания на банките към чужбина минават през БНБ. Тя знае в реално време какво се случва с финансовите институции у нас и има възможности да оказва въздействие.
Какви са лостовете за влияние?
 “БНБ би могла да увеличи минималните резерви или пък да се договори с банките да не изнасят средства на нетна база, както направи това през 2009 година. Може да се използват и други регулативни изисквания. На практика БНБ има доста инструменти за влияние”, казва икономистът.
Въпросът дали се изнасят капитали от България не е основният и не това трябва да ни тревожи. Според анализатора по-важното е дали българската икономика има потенциал за развитие. “Ние нямаме толкова капитали, за да се страхуваме те да не бъдат изнесени. Трябва да се страхуваме да не спре идването на нови. Ако нямаме приток на капитали, няма как да имаме икономически растеж”.

 

Когато са инвестирани милиарди

Не е възможно и второто опасение за момента, че  гръцките банки ще се изтеглят от българския пазар. Впрочем за това прогнозира и анализ на Deutsche Bank от преди няколко дни.
България е стабилна икономика, където гръцките банки биха могли да реализират печалба. В Гърция те ще реализират загуби, защото в следващите 2-3, а може би и 4 години, гръцката икономика няма да излезе от кризата. “В този смисъл, няма причина да се оттеглиш от печеливш пазар, за да се концентрираш върху губещ”, убеден е икономистът. “Не е толкова лесно да се оттеглиш от един пазар, ако си инвестирал милиарди и си раздал милиони ипотечни кредити. Не можеш просто да си тръгнеш”, допълва той.
Тези и други факти карат анализаторите да се отнасят скептично към прогнозите за изтегляне на банките от българския пазар. Това, разбира се, не е невъзможно.

Възможна е поява на нов агресивен играч

В случай, че подобен сценарии се реализира, възниква въпросът как може да стане изтеглянето. Вариантите са два. Първият е гръцките банки да затворят клоновете си у нас и да си тръгнат. Това е твърде малко вероятно. При подобен развой на събитията, те биха загубили огромна част от парите, които са инвестирали у нас. Гръцките банки в България на практика са български банки с гръцки собственик.
Вторият вариант за оттегляне от пазара у нас е гръцкият собственик да намери друга банка – английска, американска, азиатска, например, на която да продаде собствеността си. “Това за нас не само, че не би повлияло негативно, а дори би въздействало позитивно, тъй като ще доведе нов агресивен играч, който ще иска да заеме по-голям пазарен дял. Особено ако става дума за някоя банка, която не е много засегната от кризата, например азиатска банка, тогава ще се задълбочи конкуренцията на пазара и това ще доведе до навлизане на повече средства в страната”, твърди Георги Ангелов.  Ако това е вариант и той е най-вероятен. Тогава ние няма да загубим, ще спечелим още един агресивен играч, който има какво да финансира и е с потенциал да заема пазарен дял.


 
Коментари
 
KUGAN - 12-05-2010 г. 09:00:25

Някой голям политик беше казал"ЕДНА НОВИНА Е ТОГАВА ВЯРНА,КОГАТО Е ОФИЦИАЛНО ОПРОВЕРГАНА"

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037