EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евтин газ възможен при диверсификация на източниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евтин газ възможен при диверсификация на източниците

mail14:40 | 23.08.2010прегледи 730 коментарикоментари 0


Възможно е поевтиняване на природния газ с до 16% през следващите години, при положение, че има диверсификация на източниците, заяви председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев. Същевременно той посочи, че за следващия ценови период от 1 октомври 2010 г. природният газ вероятно ще поскъпне с 3%, както показват анализите на "Булгаргаз", единственото държавно енергийно дружество,  което е на загуба от 58 млн. лв. Тази загуба в крайна сметка ще трябва да се понесе от Български енергиен холдинг и от държавата, допълни още Кънев. Реверанс към цените на газа може да доведе до лоши последствия, бе неговата прогноза.
Председателят на браншовата организация, в която членуват петролни и газови компании като "Булгаргаз", "Лукойл", "Бритиш петролиум", "Газ дьо франс", "Винтерсхал", КРМG, "Ромгаз", ОМV и други, обясни исканото от "Булгаргаз" трипроцентно поскъпване с повишеното потребление през зимата и начина на структуриране на цената. Почти половината от доставяните от Русия количества газ се изкупуват по договора за транзит на цена от около 300 долара, поясни Кънев.
Другата част от потребяваните от България количества газ се доставят по договори с трите дружества - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт". Цените на доставяния от тези дружества газ се определят в зависимост от цените на петролните продукти на световните пазари и цената на долара и съответно цената за българския потребител е по-висока - малко под 400 долара за 1000 кубически метра газ, обясни Кънев. Той посочи, че при увеличаване на потреблението в България газ се доставя именно по тези договори.
Ако страната ни успее да разнообрази източниците си на газ, възможно е цената на синьото гориво да спадне с до 16 на сто, прогнозира Кънев. За да се изпълни това, трябва да се изградят интерконекторни връзки с Турция и Гърция, да се включат количествата газ, които се очаква да се добиват от българското Черноморие от концесионера "Мелроуз", а също така страната ни да се възползва от търговията с природен газ на спот - пазарите.
Ако в българското потребление на природен газ се включат 100 млн. куб. метра газ, добивани от "Мелроуз", то цената на газа ще намалее с 1,5 процента, показват изчисленията на Балканската и Черноморска петролна асоциация. При добив от 200 млн. куб. метра цената на газа ще спадне с 2,3 процента, а при добив от 500 млн. куб. метра понижението на цената на газа за българските потребители ще е 8,2 процента. Нормална практика е компаниите да продават определени количества газ на по-ниска цена, преди да са разработили находището и ако "Булгаргаз" закупи предварително поне половината добивано количество (250 млн. куб. метра газ), то ефектът върху цената на газа за потребителите ще бъде понижение от 9,7 на сто.
Ако към добиваните от "Мелроуз" количества се добави и участие на България в поне една интерконекторна връзка, цената на газа ще спадне с 12,4  процента, а ако се закупуват и 200 млн. куб. метра газ от спот - пазарите, то понижението на цената вече ще е с 16 процента, заяви Кънев. Според него това диверсифициране на източниците е реалистично да се случи, защото до 2-3 години могат да бъдат изградени връзките с Гърция и Турция, а газовото находище в българския шелф има достатъчно количества газ, които ще бъдат добивани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161