EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа извлича поуки от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа извлича поуки от кризата

mail10:20 | 03.01.2011прегледи 716 коментарикоментари 0


Европейският съюз създаде в края на последната седмица на отминалата година нови механизми за финансов надзор за по-добро регулиране на пазарите и за да не се допусне повторение на финансова криза, подобна на избухналата през есента на 2008 година, предаде Франс прес.
"Европа извлича поуки от кризата", заяви в комюнике еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. "Именно поради тази причина тя създава днес нова структура за контрол и надзор", подчертава Барние.
Тази нова структура "е контролната кула и радарните екрани, от които се нуждае финансовата система", отбелязва еврокомисарят. Тя ще има задачата да открива проблемите, "за да се действа своевременно, координирано и ефективно", допълва Барние.
Европейският комитет по систематичните рискове, нов независим орган, натоварен да бди за финансовата стабилност в ЕС, и чиято централа се намира във Франкфурт, бе договорен в средата на декември. Той ще бъде подкрепян от три нови Европейски служби за финансов надзор, които ще имат грижата съответно за банките, пазарите и застраховките и професионалните пенсии.
Тези нови организации "няма да заместят националните власти", уточнява Барние. "Целта ни не е да прехвърлим контрола от финансовите институции на Европейския съюз", подчерта еврокомисарят.
Според Европейската комисия трите нови механизма ще бъдат натоварени "да координират, следят и евентуално да играят ролята на арбитър" между националните власти, за да "допринесат за хармонизиране на техническите правила, които се прилагат за тези институции".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048