EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дърветата в Солун нападнати от вредители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дърветата в Солун нападнати от вредители

mail18:05 | 27.06.2019прегледи 961 коментарикоментари 0


Гръцките власти изсичат големи части от гора в хълмовете над Солун заради лакома буболечка, която яде дърветата, съобщава агенция Ройтерс.
Експерти казват, че лъскавият черен бръмбар Tomicus Piniperda има унищожителен ефект върху дърветата в гората Сеих Су в хълмовете над Солун - вторият по големина град в Гърция.
"За съжаление, проблемът е много сериозен в момента, защото насекомото се придвижва почти неконтролируемо", заяви професор Теохарис Загас от Училището по лесовъдство и екология към Аристотеловия университет. "Трябва да вземем адекватни мерки, с прецизно сечене и извозване на трупите, за да спрем инерцията му", допълни той.
Бръмбарът, който е документиран за първи път в Гърция през 70-те години, има предпочитания към иглолистните дървета, най-вече бор, смърч и европейска лиственица, каза професор Загас.
Последиците са очевидни: огромни части борова гора са покафенели, като експертите смятат, че са засегнати около 100 000 дървета.
Известно е, че този бръбмар, който може да достигне 4,8 мм, живее в Гърция, но за да има унищожителен ефект, трябва да бъдат изпълнени още няколко условия. Много важно е здравето на самите дървета, тъй като дърво, което е отслабнало заради климатичните условия, от суша например, е по-уязвимо на атаките на насекомото. "Гората в Сеих Су не е поддържана систематично, особено през последните години", каза Загас. По думите му това води до последици за голям брой дървета, които имат ниска жизнеспособност.
Властите планират да залесят отново засегнатите зони с разнообразие от дървесни видове, за да се преборят с лакомия бръмбар, който например не обича дъб.
"Ние трябва да проектираме гората на утрешния ден", каза професор Загас. "Ще я направим смесен вид и това е друг начин за справяне с проблема", допълни той./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg