EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доминик Строс-Кан с натоварен график през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доминик Строс-Кан с натоварен график през 2011 г.

mail10:00 | 03.01.2011прегледи 603 коментарикоментари 0


Графикът на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан за 2011 година се очертава твърде натоварен, независимо дали ще реши да остане във Вашингтон или да се върне във Франция, съобщи Франс прес.
Тази година се очертава като година на избор за него - той трябва да реши дали да участва в президентската надпревара в страната си, а ако стане така, ще трябва незабавно да подаде оставка от поста си в МВФ.
Поддръжниците на този вариант очакват това да стане след срещата на върха на Г-8 във френския град Довил през юни, за да се съобрази с календара на първичните избори във Френската социалистическа партия.
Дотогава обаче Строс-Кан има да свърши доста работа - както самият той изтъкна при последната си публична поява на 16 декември "Не работя на непълен работен ден, така че нямам време да мисля за друго".
Очаква се голяма част от времето му да бъде погълнато от дълговата криза в еврозоната. Седмица след срещата на министрите на финансите от Европейския съюз в Брюксел в началото на декември той призова "европейците да дадат глобален отговор на дълговата криза, тъй като според него решаването на всеки случай поотделно - първо на Гърция, после на Ирландия, а след това и на някоя друга страна - очевидно не функционира".
След като отпусна над 50 милиарда евро заем на тези две страни, на МВФ може да му се наложи да се справя с проблеми с други мащаби, ако покачването на лихвите на португалските и испанските облигации продължи.
В по-общ план Доминик Строс-Кан тласна МВФ към амбициозна програма за подготовка на реформа на световната валутна система като един от начините да се развива по-добро "световно икономическо сътрудничество".
В чувствителната сфера на валутите, на фона на засилването на опасенията от "валутна война", той обеща помощта си на френското председателство на Г-20, тъй като тя е сред основните му приоритети.
В своята институция Строс-Кан ще председателства в началото на 2011 година дебати в административния съвет за бъдещето на Специалните права на тираж - почти паричен резервен актив, на който някои страни искат да придадат по-значителна роля, в противовес на ролята на долара. МВФ не е обсъждал този парлив въпрос от трийсет години.
Очакват го и други задачи, сред които преговорите по първите пет доклада през втората половина на годината за трансграничното отражение на икономическата политика на
най-големите световни икономики: Китай, Съединени щати, Япония, Великобритания и еврозоната.
Най-вероятно Доминик Строс-Кан ще продължи много да пътува, като една от целите му е да издейства достатъчно парламентарни ратификации на реформата на правото на глас, приета през пролетта на 2008 година. Освен това той ще настоява новата промяна, приета преди две седмици, да влезе в сила до октомври 2012 година, както обещаха страните членки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg