EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До края на 2023 газовата връзка България-Сърбия ще заработи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До края на 2023 газовата връзка България-Сърбия ще заработи

mail08:40 | 21.04.2023прегледи 1581 коментарикоментари 0


Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович инспектира, заедно с ръководителя на Делегацията на ЕС в Сърбия Емануел Жиофре, работите по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България и заяви че целият проект ще бъде завършен през есента, предаде Танюг.

„Изграждането на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение за нашия енергиен сектор, тъй като с изграждането на този тръбопровод ще можем да доставяме газ от няколко източника, като Азербайджан и от терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. През предходния период ние преодоляхме много предизвикателства по проекта, а днес започна работата по най-трудния участък от газопровода, където междусистемната газова връзка се пресича с магистралата. Очакваме целият проект да бъде завършен през есента“, каза Джедович.

Тя допълни, че до момента на строителната площадка са доставени около 100 км тръби, или около 90 процента, като реализация на този етап е по-голяма от планираната.

„Изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България има и регионално значение, поради което имаме силна финансова подкрепа от ЕС за този проект. Паралелно с изпълнението на проекта започнахме подготовката на пространствено-техническата документация за друг важен проект за газовата диверсификация на Сърбия, който е изграждането на междусистемна газова връзка между Сърбия и Република Северна Македония“, каза Джедович.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Емануел Жиофре каза, че е доволен да види как напредва този проект и че ЕС продължава да е ангажиран с диверсификацията на газовите доставки за Сърбия и повишаването на устойчивостта и конкурентоспособността на нейната енергийна система.

„Ние с нетърпение очакваме газа, който ще тече по този газопровод през следващия отоплителен сезон. ЕС също така предложи на Сърбия да участва в съвместна доставка на газ със страните членки на ЕС“, каза още Жиофре.

Дължината на междусистемната газова връзка на територията на Сърбия е 109 км, а капацитетът е 1,8 милиарда кубически метра в посока Сърбия.

Работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България започна през февруари 2022 г., а завършването й е планирано за последното тримесечие на тази година. Наред с по-голямата сигурност на доставките и диверсификацията на маршрутите и доставчиците на газ, новият газопровод ще позволи по-нататъшно развитие на разпределителната газопроводна мрежа в южната част на Сърбия.

Стойността на работите по изграждането на газопровода е около 90 млн. евро, като финансирането включва 49,6 млн. евро безвъзмездни средства от ЕС, заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 25 млн. евро и национално съфинансиране.

ЕС подкрепя с общо 33,6 млн. евро изграждането на междусистемна газова връзка на територията на България с дължина 60 км, отбелязва Танюг.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg