EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двама министри в остър спор /стенограма/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама министри в остър спор /стенограма/

mail06:40 | 08.04.2013прегледи 916 коментарикоментари 0


Световната банка е консултант на България за усвояването на еврофондовете. Въпросът е трябва ли финансовата институция да плаща ДДС, извършвайки такава услуга у нас. Гледните точки на вицепремиера и министър по управление на евросредствата Илияна Цанова и финансовия министър Калин Христов по време на заседанието на Министерски съвет от 4 април.

Проект на Решение за одобряване на Отчета за изпълнението на Плана за действие за 2012 г. включващ мерки и интервенции на експерти от Световна банка по оперативните програми, съфинансирани със средства от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз на Република България

МАРИН РАЙКОВ: Вицепремиер Цанова, имате думата.
ИЛИЯНА ЦАНОВА: Това е второто споразумение с международни финансова институция, която подпомага Българи, за да ускори усвояването на средствата от Европейския съюз. Меморандумът беше подписан през януари 2012 г. Това е съществена промяна в 20-годишното партньорство между Република България и Банката и премества фокуса от традиционните заеми към услуги за предоставяне на техническа подкрепа. Както казах, целта е да се подпомогне правителството в постигане на интелигентен, устойчив и всеобхватен растеж в съответствие със Стратегията „Европа 2020“ на Европейската комисия. На тази база през 2012 г. беше изготвен план за действие, включващ мерки и интервенции на експерти от финансовата институция по оперативните програми, съфинансирани със средства от структурните фондове и Кохезионния фонд. В документите са включени интервенции, насочени към сектор околна среда – подпомагане процеса на изготвяне на стратегически документи, отраслова стратегия за ВиК, преглед на публичните разходи, свързани с предоставянето на ВиК услуги, преглед на действащата регулаторна рамка и изготвяне на програма за подобряване на ефективността в отрасъл ВиК, изготвяне на стратегически финансов план. Дейността е част от стратегическото планиране във ВиК сектора и се финансира от приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда“.
В сектор транспорт – подпомагане изготвянето на стратегически документи, тоест изготвяне на петгодишен стратегически бизнес план и годишна работна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“, разработване на стратегията за пътна безопасност и методология за оптимизиране на процесите на анализ и контрол чрез използването на съвременни технологии. Подготовка на оперативната програма за развитие на иновациите и подобряване на конкурентоспособността на българската икономика за периода 2014-2020 г., включваща подкрепа за изготвяне на иновационна стратегия, идентифицирането на подходящи мерки за насърчаване внедряването на иновации, както и на по-големи иновационни проекти, които да залегнат в програмирането за периода 2014-2020 г., както и подготовка на план за действие за предоставяне на услуги по внедряване на иновации.
Предвид гореизложеното предлагам Министерски съвет да приеме решение за одобрение на отчета за изпълнение на плана за действие, включващ мерки и интервенции на експерти от Световна банка по оперативните програми, съфинансирани със средства от структурните и Кохезионния фонд. Благодаря.
МАРИН РАЙКОВ: Благодаря.
Можем ли да смятаме, че всички забележки са взети предвид?
КАЛИН ХРИСТОВ: Ще кажа да, но ще направя едно уточнение. Ние нямаме нищо против да се използва Световната банка като консултант. Въпросът е на следващия етап, тъй като имах разговори с представители на Световна банка миналата седмица, на следващия етап се появява въпросът, когато те разпределят средства, които да се използват за консултантски, консултантството е услуга и те искат да не плащат ДДС по услугата. Това нещо трябва отсега да е ясно, че ние не можем да се съгласим като страна да освободим от ДДС конкретна услуга, предоставена от международна финансова институция, тъй като първо, третираме неравноправно частни фирми, които предоставят услуги. И второ, по принцип данъчната политика е да няма освобождаване от ДДС в нашата страна. Имало е такава дискусия за лекарства, за детски храни и т.н. Така че, ние одобряваме този проект, но понеже като дойде да се реализира, се появяват следващи неща, трябва да е ясно отсега, че ние не можем да освободим международни финансови институции, когато си купуват услуги, от заплащането на ДДС. Те по международни договори са освободени, ако те директно си ги закупуват, но те не искат директно да си ги закупуват, искат да предоставят средствата на конкретни фирми или на конкретни местни юридически лица. В този случай те не могат да бъдат освободени от данък добавена стойност.
МАРИН РАЙКОВ: Министър Цанова, заповядайте.
ИЛИЯНА ЦАНОВА: Господин министър, аз мисля, че ние няма да постигнем с нито една международна финансова институция съгласие те да плащат данък добавена стойност. Това трябва да се плати в крайна сметка от бенефициента на услугата, която е българската държава. Така че това е решението. Ако ние искаме да ползваме тези услуги, това е единственото решение. Стойността на услугата се доплаща с 20%, които предполагам ще трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет, тъй като оперативните програми не биха го финансирали според мен.
МАРИН РАЙКОВ: Господин министър?
КАЛИН ХРИСТОВ: Международните финансови институции са освободени от ДДС, само ако директно си купуват услугата. Когато бенефициентът я купува, тя е с ДДС. Това е закон. Кой да го плаща? Той ще трябва да го плати, тоест като си структурира проекта. Да, ако бенефициентът има финансиране от бюджета, значи бюджетът си плаща ДДС-то, но трябва да е ясно, че не може да има освобождаване от ДДС.
МАРИН РАЙКОВ: Госпожо министър, бенефициентът има ли ги тези средства в бюджета заложени?
ИЛИЯНА ЦАНОВА: Мисля, че това е нещо ново. Всъщност дискусията тече от известно време, решение още не е взето. Така че, ние трябва да поработим с Министерството на финансите и бенефициентите, трябва да се вземе принципно решение, което ще бъде обсъдено.
МАРИН РАЙКОВ: В такъв случай има ли смисъл да приемаме това решение, ако вие прецените, че има още елемент на обмен на мнения, които трябва да бъдат покрити чрез диалог с Министерството на финансите?
ИЛИЯНА ЦАНОВА: Аз мисля, че ние нямаме избор. Това са изключително важни стратегически документи за споразумението за партньорство и те са в процес на изпълнение, така че просто трябва да намерим работещо решение, но ние няма как да не приемем тези проекти.
МАРИН РАЙКОВ: Искам да ви помоля двамата да седнете да помислите, да видим какво решение можем да предложим за по-нататъшния етап. На този етап нямаме причина да не приемем това решение, така че проектът на решение е одобрен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg