EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция напуска евросцената

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция напуска евросцената

mail16:15 | 27.07.2012прегледи 761 коментарикоментари 0


Гърция има само няколко седмици, за да убеди кредиторите си, че може да приложи икономическите реформи, пише британското издание "Икономист", като отбелязва, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е пристигнал на визита в Атина със строго предупреждение за премиера на страната Андонис Самарас.
Ако последните планове на Атина за съкращения на разходите в размер на 14,5 милиарда евро през следващите две години бъдат оценени като нереалистични, следващият транш от 31 милиарда евро няма да бъде отпуснат, посочва изданието. Ако това стане, Гърция няма да може да финализира рекапитализацията на големите  си банки, а без кредит икономиката ще застине, а пенсиите и заплатите няма да бъдат изплатени. В този случай излизането на страната от еврозоната би било въпрос на седмици. Това, което притеснява гърците, пише "Икономист", е ако Испания и Италия бъдат атакувани на финансовите пазари, някои членки на еврозоната може да се изкушат да жертват Гърция.
Двете предишни правителства в Атина се провалиха печално в изпълняването на реформи, договорени с ЕК и МВФ, заради ширещата се корупция и липсата на политическа воля, коментира изданието.
Докато беше в опозиция, Самарас беше против спасителния план за Гърция. Сега той все още иска предоговаряне на условия във втория спасителен пакет.

Гръцкият финансов министър технократ Янис Стурнарас има трудната задача да убеди кредиторите на Атина, че правителството може да се справи по-добре от предшествениците си. Представителите на Тройката от ЕС, ЕЦБ и МВФ бяха разтревожени от появяването на дупка от 3 милиарда евро от приходите от приватизацията през тази година, както и от липсата на напредък в съкращаването на работни места в публичния сектор. Точно след пристигането на Тройката Стурнарас съобщи имената на новите шефове на агенцията за приватизацията, а министърът на административната реформа Андонис Манитакис оповести, че пет държавни компании ще бъдат закрити, а други 16 ще бъдат слети. Техните служители, общо 5250 души, ще бъдат пенсионирани или прехвърлени на други позиции. Мярката ще доведе до спестяване на скромните 40 милиона евро, коментира "Икономист", цитиран от БТА. Оповестените съкращения още са далече от договорените от предишното правителство уволнения на 15 хиляди държавни служители през 2012 г. Манитакис обеща в близките седмици да има още сливания на държавни компании, което ще доведе до по-големи съкращения на разходи. Синдикатът на държавните служители вече заплашва със стачни действия, посочва "Икономист".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg