EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция: До 10,5% спад на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: До 10,5% спад на икономиката

mail10:01 | 14.07.2020прегледи 688 коментарикоментари 0


Гръцката икономика ще се свие с между 7,5% и 10,5% през тази година поради коронавирусната криза, съобщи в четвъртък влиятелният мозъчен тръст IOBE, предаде Ройтерс.

Тримесечната прогноза на Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE) беше понижена спрямо предишната, направена през април, когато се очакваш икономически спад с 5% до 9%.

Гърция загуби една четвърт от брутния си вътрешен продукт по време на 10-годишната дългова криза. През миналата година гръцката икономика успя да нарасне с 1,9%, а правителството първоначално заложи повишение на БВП с 2,8%  през тази година.

Но въведените по-рано през годината карантинни мерки и блокади, за да се спре разпространението на пандемията, навредиха сериозно на бизнес дейността. Ограниченията за пътуване по целия свят също се отразиха негативно на силно зависимата от туризма гръцка икономика.

"Ситуацията около здравния проблем все още е тревожна“, заяви ръководителят на мозъчния тръст Никос Ветас, и добави, че Гърция трябва да използва европейски средства, които ще бъдат предоставени за укрепване на инфраструктурата и преминаване към нов модел на растеж.

Нивото на безработица, най-високото в еврозоната, ще се увеличава до 19,3% - 20,5% от 17,4% през миналата година, тъй като коронавирусът принуждава много фирми да прекратят дейността си, посочва IOBE./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg