EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Германците: Баварският ХСС да стане национална партия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германците: Баварският ХСС да стане национална партия

mail10:34 | 10.05.2016прегледи 902 коментарикоментари 0


Трансформирането на баварския Християнсоциален съюз от регионална в национална партия се подкрепя от все по-голям граждани в Германия. Това показва проучване на института Dimap, цитирано от вестник Das Rheinische Post.

Почти половината от участвалите в изследването (45 %) са на мнение, че идеята за национална допустимост на ХСС е "добра", докато 40 % са на противоположни позиции. Интересното обаче е, че 49 % от определящите се като поддръжници на Съюза (ХДС/ХСС) също подкрепят предложението ХСС да може да бъде избирана във всички германски провинции.

Анкетата очертава разликите между Изтока и Запада: в новите федерални провинции, идеята намира повече поддръжници (52 %), отколкото в западните провинции (43 %).

Християнсоциалният съюз, съкратено ХСС (наименование на немски: Christlich-Soziale Union in Bayern e.V., CDU), е християндемократическа, дясно-центристка политическа партия в Германия.

Съюзът е основан на 13 октомври 1945 г.

Действа само в Бавария, където дълго време е управляваща партия. Редовно печели места в Бундестага, където с партията на настоящия канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) образува единна парламентарна група, която понастоящем с групата на Свободната демократическа партия (СвДП) формира действащото федерално правителство на Германия. Влиза в групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Наброява 150 хил. членове (към декември 2012) и по този показател е 3-та по големина политическа партия в държавата след ХДС и лявата опозиционна Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Лидер на партията понастоящем е Хорст Зеехофер, министър-председател на федерална провинция Бавария и бивш председател на Бундесрата.

Зеехофер е един от най-големите критици на бежанската политика на Меркел. Той в на посещение в България в края на миналата година и присъства на откриването на София Тех Парк. След разговор на четири очи с премиера Борисов, Зеехофер заяви: „На едно мнение сме за политиката за бежанците и ще задълбочаваме отношенията си в областта на икономиката. Инвеститорите могат да имат вяра на България”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg