EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром заплаши ЕС в клуб "Валдай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром заплаши ЕС в клуб "Валдай"

mail06:30 | 14.04.2015прегледи 1245 коментарикоментари 0


Газпром предупреди ЕС да не предприема действия, с които да блокира  плановете на Москва да заобиколи Украйна като транзитна страна  за газовите доставки към Европа и поиска гаранции за  изкупуването на синьо гориво, предаде Ройтерс. Русия напредва с плановете си да построи газопровод през  Черно море до Турция и след това до Гърция в съответствие с  намеренията си до 2019 година да спре да изнася газ през  Украйна, отбелязва агенцията. Това става ясно по време на на конференция в Берлин, организирана от международния дискусионен клуб "Валдай".
Миналата година Москва трябваше да спре газопровода "Южен  поток" за 40 милиарда долара през България, заявявайки, че той е бил блокиран от регулаторните власти в ЕС, и вместо това избра  проекта "Турски поток", припомня Ройтерс.
"Ако някой си помисли да блокира Турски поток (...), това е  много сериозна грешка", заяви на конференция в Берлин шефът на  Газпром Алексей Милер. Той добави, че обемите синьо гориво могат
да отидат на други пазари и строителството на газопровода би  могло да бъде прекъснато, ако се наложи.
Милер отбеляза, че ЕС трябва да даде гаранции за бъдещото  купуване на газ от Русия. Той посочи, че Газпром може да  произвежда 617 милиарда кубични метра годишно при добив на 444  милиарда през 2014 година.
"Не чуваме основното твърдение, че Европа ще разчита на  руския газ (...) Ние изцяло поемаме рисковете от създаването  нови производствени мощности", каза Милер. Той предупреди, че  газът, който Европа откаже да купува, може да бъде пренасочен  към Азия.
На същата конференция в Берлин руският енергиен министър  Александър Новак, цитиран от ТАСС, изтъкна, че формираният  няколко десетилетия баланс в енергийните отношения между Русия и ЕС е в криза.

Какво още казаха руските представители на конференцията?

Русия е готова да удовлетвори с абсолютно конкурентни цени бъдещите потребности от газ за европейските потребители.Това увери руският министър на енергетиката Александър Новак на конференцията."В политика си ние използваме съвременни методи за бизнес: развиваме краткосрочната търговия на водещите европейски борси, внедряваме спотовия компон eнт в сметките по дългосрочните договори", конкретизира се министърът. Както и преди "ние сме готови да бъдем гарант за енергосигурността в Европа и да продължим нашето енергийно сътрудничество на взаимноизгодна основа", добави Александър Новак. "Русия разполага с всички необходими мощности, за да задоволи нарастващото търсене в Европа. По-специално последните 5 години ние развихме газопреносната система – построихме "Северен поток", излязохме на полуостров Ямал, въведохме в експлоатация Бованенковското находище със съответната газопреносна система", изтъкна министърът.
"Газпром" е готов да сътрудничи с ЕК по всички модели, включително в рамките на Европейския енергиен съюз, заяви ръководителят на концерна Алексей Милер. "Газпром" вижда сериозни рискове в европейския модел за диверсификация на газовите доставки, но е готов да работи с Еврокомисията, добави Алексей Милер в изказването си на конференцията. По думите му, ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности. Милер подчерта още, че "Газпром" не изключва участие в проекти за строителството на газопроводи в Европа, но само в проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на проекта "Турски поток". "Газпром" е готов за построи "Турски поток" и да чака строителството на европейската инфраструктура за него", поясни още Милер. "Ще започнем строителството, веднага щом минат всички съгласувания", каза той. По думите му проектът ще мине по дъното на Черно море, "няма нужда да го обсъждаме с европейските партньори. Ние ще го построим и ще чакаме. Колкото е необходимо, толкова и ще чакаме. Временните рискове са отговорност на ЕС", каза шефът на "Газпром". Ръководителят на концерна представи и някои нови виждания. "Състоянието на азиатските пазари ще се превърне в основен фактор за ценообразуването на европейските пазари на газ. Трябва да се разбере, че в най-близка перспектива ценообразуващият фактор на европейския пазар ще стане азиатския пазар", посочи Алексей Милер. В тази връзка той подчерта, че концернът ще реализира стратегията си да развитие на евроазиатския пазар с нови партньори. "Векторът на движението е от европейска към евроазиатска стратегия за функциониране на пазара. Започна формирането на нов газов пазар – евроазиатският", категоричен е Милер.
Освен това руският министър Новак съобщи, че Русия няма да удължава договора за транзит на газ през територията на Украйна.Срокът на действащото споразумение ще изтече през 2019 г.По-рано днес директорът на „Газпром“ Алексей Милер нарече газопроводната система в Украйна „слабото звено“ в газовите отношения между Европа и Русия. Според Милер тя „таи невероятно висок конфронтационен потенциал в себе си“ и допълни, че за Европа ще е по-добре, ако започне веднага изграждането на структури, с които да приеме руския газ чрез „Турски поток“.
Според експертите Европа в перспектива ще намали собствения си добив на газ, а вносът на суровината ще се увеличи до 300 млрд куб метра.
ЕК няма официални причини да възпрепятства изпълнението на проекта "Турски поток", но по политически мотиви е заинтересована транзитът на газ през Украйна да продължи. Това заяви пред ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.
"Еврокомисията не може да има официални причини (за възпрепятстване на "Турски поток"). Очевидно за някои фактори съществува изключително политическа заинтересованост транзитът
през Украйна да бъде запазен", заяви Чижов на конференцията на Валдайския клуб.
"Надявам се, че Еврокомисията няма да политизира тази тема и ще можем да си взаимодействаме по този проект", подчерта Чижов, цитиран от ТАСС. На 1 декември 2014 година Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строежа на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море. Мощността на газопровода ще бъде 63 милиарда кубични метра, от които близо 50 милиарда кубични метра ще се доставят на нов газов хъб на турско-гръцката граница. Към проекта се присъединява и Гърция. След срещата от 8 април в Москва между гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин Атина обяви, че гръцкият участък на "Турски поток" ще се финансира от частен капитал.

Разходите по проекта "Турски поток" са сравними с разходите за "Южен поток", оцени президентът на Турската енергийна асоциация Гюркан Кумбароглу на конференцията, предаде ТАСС. "Още не сме направили всички изчисления. Дължината на тръбопровода остана без изменения /в сравнение с проекта "Южен поток"/. Мисля, че разходите са сравними с разходите за проекта "Южен поток", каза Кумбароглу. Той изтъкна, че от икономическа гледна точка "Турски поток" е по-целесъобразен проект, ако се сравни с концепцията за "Южен поток". Кумбароглу оцени, че "Турски поток" е изгоден за всички страни - и за Европейския съюз, и за Турция, и за Русия. Проектът "Южен поток" бе оценен на около 15,5 милиарда евро. Руският "Газпром" по-рано съобщи, че част от инфраструктурата на този проект може да бъде използвана за "Турски поток".

Източник:ТАСС, BBC
 


Тагове: намерения, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg