EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въвеждане на ДОЗ = 150 млн. лв. за 1 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въвеждане на ДОЗ = 150 млн. лв. за 1 г.

mail09:03 | 22.10.2015прегледи 1905 коментарикоментари 0


Въвеждането на данък за обществено здраве (ДОЗ) има за цел да ограничи потреблението и пренасочи производството на нездравословни храни. Така от една страна ще се подобри здравето на нацията, а от друга ще се намалят разходите за здравеопазване. Това обявиха на пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев и здравният министър Петър Москов, цитирани от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. Двамата представиха правителствената програма "За здраво поколение", част  от която е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин.

„Около 150 млн. лв. годишно са очакваните приходи от ДОЗ върху нездравословните храни, като средствата ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози и общинари. Проектозаконът предвижда  20%  от тях да се дават за изграждане и реновиране на  физкултурни салони на училища и университети”, заяви министър Кралев.

Той припомни, че от 2 700 училища 300 нямат физкултурни салони, 433 имат пригодени помещения за спорт, които обаче не позволяват да се изпълняват реално активни занимания на необходимото ниво.

„В момента изчисляваме точната сума, необходима за изграждането на спортната инфраструктура в училищата в цялата страна. Предварителните разчети сочат, че става въпрос за около 150 - 200 млн. лева. От новия данък, по предварителни калкулации,  ще бъдат събирани между 20 и 30 милиона лева годишно в специална сметка в НАП. Така че в рамките на 5 – 6 години бихме могли да се справим с тези проблеми, защото всички наши деца имат еднакво право да бъдат здрави и да имат условия за спорт и физическа активност”, каза министър Кралев.

Здравният министър д-р Петър Москов пък допълни, че други 20% от ДОЗ ще бъдат насочвани за подобряване на храненето в училищата в България.

„Ще бъде разработена програма за насърчаване употребата на плодове и зеленчуци. Останалите 60% от средствата ще се влагат в развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания и други, както и за програми за детско и майчино здраве“, обясни той.

„Данък обществено здраве е косвен данък, еднофазен и целеви. Ще бъдат облагани с данък само храни, които имат своя по-здравословен аналог. Облягаме се на работещ модел, какъвто е унгарският, който е доказал положителен здравен ефект,” каза Петър Москов.

Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре. Как ще се формира цената на бисквитите, обясни пред БНР здравният министър Петър Москов:

"Първата причина за облагане е сол над 1 грам на 100 грама от тези бисквити. Ставката е 1,55 на килограм. Втората причина за облагане може да бъде над 25 грама захар на 100 грама продукт. Там ставката е 81 стотинки на килограм за захарта. Третата причина за облагане на тези бисквити може да бъде частично хидрорафинирано растително масло. Там няма прах – или го има, или го няма. Това всъщност пълни артериите ни с холестерол. Така ставката, събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС, прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити, съдържащи тези вредности – 97 стотинки."

Въпреки че пържените картофи се считат за една от най-вредните храни, не във всички случаи ще има поскъпване заради данък "вредни храни":

"Въпросът е в какво те биват пържени, тези пържени картофи. В единия случай, когато вие пържите в частично хидрорафинирано растително масло, вие получавате данъчна ставка, която се явява 1,12 лв. за порция. Ако те са пържени в олио, както, примерно, баба ми, предполагам, ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка, добави Москов".

Част от храните няма да бъдат облагани, защото имат и полезни свойства или заради социалната им значимост:

"Данък обществено здраве не включва нито един вид основни храни – хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци и много други. Напротив, при част от тях целта е насърчаване на тяхната по-висока употреба, заяви още министърът".

„Крайната ни цел е да принудим компаниите да сменят рецептурата си и да не предлагат храни с нива на вредните вещества над определените от Световната здравна организация и Европа нива, “ допълни Красен Кралев.

„Днес започваме битката, която няма да бъде лесна, но с подкрепата на обществото ще се справим”, подчертаха още двамата министри.        


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163