EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Видин очаква 181 круизни кораба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Видин очаква 181 круизни кораба

mail10:00 | 22.04.2015прегледи 766 коментарикоментари 0


Видинското пристанище очаква през новия туристически сезон 181 круизни кораба с около 32 000 чуждестранни туристи на борда от Европа, Америка, Нова Зеландия, Австралия, каза за БТА заместник-областният управител Огнян Ценков. Това е с 14 луксозни туристически кораба повече в сравнение с миналата година, уточни той. От миналата година по река Дунав вече плават и 135-метрови круизни кораби - най-новата тенденция при строенето на речни пътнически плавателни съдове. Досегашните кораби са с дължина 115 метра, съобщават от пристанище Видин. Първите круизни кораби на Видинското пристанище са акостирали през 2002 година, но годишно са били малко на брой, допълват от пристанището. При престоя си във Видин, който обикновено е не повече от ден, туристите посещават различни туристически обекти в района, сред които са Белоградчишките скали, крепостта "Баба Вида", Синагогата и други.

Развитието на туризма като един от основните отрасли във Видинско е приоритетна задача за местната и държавната власт, каза още Огнян Ценков. Подобряването на предлаганите туристически услуги е в резултат от общите усилия на бизнеса и институциите във Видинско, които паралелно с водния, културен, исторически, пещерен туризъм насърчават и предлагането на специализирани услуги, които носят допълнителни приходи и заетост в сектора, уточнява той.
През новия туристически сезон Видинският край ще представя основно богатото си историческо наследство и традициите във винопроизводството, разказа Ценков. Видин и Белоградчик ще предлагат на българските и чуждестранни туристи своите нови маршрути и обекти, свързани с културния и поклоннически туризъм, своите неповторими винарски изби и кулинарни изкушения, допълни той.
Най-атрактивната крепост за туристите и тази година продължава да е емблемата на Видин - крепостта "Баба Вида". През последните години има значително увеличение на туристите, които посещават културните паметници в района - музея "Конака", "Кръстата казарма" и сградата на Синагогата, която е втората по големина в България, след столичната, уточняват експертите. Крепостта "Бабини Видини Кули" посреща туристите "кацнала" на брега на Дунав, омайваща със своята неповторимост и изключителна гледка към реката. Според легендата Вида е най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот. "Баба Вида" е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и неслучайно често е декор за заснемане на филми. Във вътрешния двор на крепостта посетителите посреща изложбата "АПЕР и приятели" - дело на Александър Пройнов и петима художници от цяла България. В непосредствена близост до крепостта е така нареченият малък Ерусалим - 120 годишната сграда, макар и полуразрушена, на Синагогата, идеално поддържаната джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу и митрополитския комплекс на Видинската епархия. Тя включва църквата "Св. Николай", вкопаната църква на "Св. Панталеймон" от 12 век, храм-паметникът на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия Антим Първи, паметникът на народния будител Софроний Врачански, както и катедралният храм на Видин "Св. Димитър", който е вторият по големина в България след "Александър Невски" в София.
Безплатен е входът за Видинския исторически музей "Конака" и за уникалната сграда във вид на кръст "Кръстата казарма", която днес е музей. Тук могат да се видят, както и в крайдунавския парк, уникални артефакти и римски мозайки открити в древна Рациария край видинското село Арчар. За интересуващите се от римска история центърът на село Арчар представя открити плочи, саркофази, капители и други антични артефакти, поразяващи с красотата и обемите си на по 2000 години. Видинската художествена галерия "Никола Петров" разполага с различни уникати - фондът й наброява над 900 платна. В колекцията й са картини на Иван Мърквичка, патрона на галерията Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора, Борис Ненов, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Борис Митов, Светлин Русев, Найден Петков, Александър Петров. Притежание на галерията са и 40 оригинални отпечатъка на чуждестранни художници като Рембранд ван Рейн, Албрехт Дюрер, Жан-Франсоа Миле, Йожен Дьолакроа, Гюстав Доре, Франсиско Гоя, Пол Гаварни, Оноре Домие и Франс Мазарел. За съжаление в галерията няма картини на родения във Видин голям френски художник Жул Паскин, но пък в Държавния архив се съхраняват много документи и снимки, разказващи за живота на великия художник наричал себе си "френския художник от Видин".

Туристическият маршрут в района би бил немислим без най-новото "бижу" на региона - Дунав мост 2. По моста безплатно можете да преминете пеша или с велосипед. С автомобил това струва по 6 евро в посока, като в румънския град Калафат се стига само за 10-15 минути. Западните съседи на Видин - сръбските градове Зайчар и Неготин, са съответно на около 50 км от дунавския град. В Сърбия се пътува само с лична карта, там също за туристите има множество културни, исторически и природни забележителности.

Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона. В нея участваха също областният управител Момчил Станков, народните представители Вили Лилков и Владимир Тошев и др., съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

"Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм", каза министър Ангелкова. Очаква се това да стане по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

"Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министър Ангелкова. Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула.

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период е над 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1. 8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165