EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската икономика през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската икономика през февруари

mail06:54 | 15.03.2022прегледи 663 коментарикоментари 0


Въведената извънредна епидемична обстановка в страната, във връзка с пандемията от COVID-19, бе удължена до 31 март 2022 г. Петата вълна свързана с бързото разпространение на варианта Омикрон бе най-интензивната досега от началото на пандемията. Към момента 14- дневната заболеваемост от COVID19 отчита спад от началото на февруари, след като достигна пик през последната седмица на януари. Делът на напълно ваксинираните към третата седмица на февруари е 29%, а 9.6% от населението на страната е приело бустерна доза.

▌ Брутен вътрешен продукт – експресни оценки Според експресните оценки на НСИ, през четвърто тримесечие на 2021 г. растежът на БВП бе 4.5% на годишна база. Крайното потребление нарасна със 7.9%, а инвестициите в основен капитал намаляха с 12.5%. Растежът на износа бе 12.9%, а този на вноса – 11.2%.

▌ Краткосрочна бизнес статистика През декември растежът на краткосрочни индикатори на годишна база остана стабилен. Изключение бе индексът на строителната продукция, който спадна с 0.5% поради намаление при гражданско/инженерното строителство. Нарастването на промишленото производство (13%), както и на оборота в промишлеността (59.9%) продължи да бъде движено от сектор производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ. С принос за регистрираните растежи бяха и сектори като производство на храни, на облекла и на химични продукти. Растежът на оборота в търговията на дребно се ускори до 9.4% поради по-съществено нарастване на търговията с нехранителни стоки. През януари показателите от наблюденията на бизнес тенденциите и потребителите се подобриха за втори пореден месец. Очакванията за бизнес състоянието на предприятията се подобриха във всички сектори, с изключение на услугите, където анкетираните имаха по-резервирани очаквания за търсенето. В промишлеността бе регистрирано увеличение на натоварването на мощностите и подобрение на очакванията за износ. В строителството очакванията за нови поръчки през следващите 6 месеца също бяха оптимистични.

▌ Пазар на труда Според данните на Наблюдението на работната сила (НРС) за четвъртото тримесечие на 2021 г. броят на заетите остана по-нисък спрямо нивата, наблюдавани една година по-рано. Новата вълна от COVID-19 през последните месеци на годината продължи да бъде пречка за възстановяването на една част от икономическите сектори и най-вече хотелиерство и ресторантьорство. Икономическата активност на населението остана ниска, като основната част на лицата, които са загубили заетостта си след март на 2020 г. (първата вълна на коронавирус) все още са извън работната сила. Коефициентът на заетост на населението от 15 до 64 г. бе 68.5%. Коефициентът на безработица също остана нисък (4.6%), което се дължеше и на краткосрочните програми за запазване на съществуващата заетост, чието действие бе продължено и през първите месеци на 2022 г. 

Целия анализ може да видите тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg