EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България смазана от руския енергиен натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България смазана от руския енергиен натиск

mail21:50 | 24.10.2010прегледи 1375 коментарикоментари 2


Мира Лазарова
Тези дни отново бяхме свидетели на ефективността на руската политика на тоягата и моркова в енергетиката.
След като стана ясно, че важен ремонт на шести блок на АЕЦ «Козлодуй» може да остави енергийната система без нужната мощност за неопределено време и да генерира загуби от 1.4 млн.лв. дневно, изненадващо на помощ се притече тромавата руска администрация.
В края на седмицата при това с извънреден полет на авиокомпания "Волга-Днепр" на летище "София" пристигнаха тръбите, необходими за ремонта. Както гласи официалното съобщение това станало благодарение на личната намеса на премиера на Русия Путин след разговор с премиера Борисов. Извънредното количество сервоприводи за системата за безопасност на шести блок били изработени за една от строящите се АЕЦ в Русия. Единствено Русия, която изпълнява мащабна програма за строителство на атомни електрически централи /в момента се строят 10 енергоблока/ на своя територия, може да изпълни такава операция по спешна доставка, се казва още в съобщението. При други доставчици срокът би бил еднакъв с този за изработката на пратката – шест-осем месеца. Гаранционният срок на оборудването в "Козлодуй", което сега се подменя по спешност, е изтекъл преди три години. Бързата подмяна на сервоприводите стана възможна благодарение на добрата воля на Русия, става ясно от съобщение на държавната информационна агенция. При тази руска експедитивност ремонтът ще приключи в срок. Според експерти забавянето му щеше да доведе загуби от 250-330 млн. лева, ако доставката беше извършена в обичайните срокове.

За новите части на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е платено 50 пъти по-малко, отколкото за дефектиралите елементи, коментира икономическият министър Трайчо Трайков. Той не очаква проблеми с 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто планов ремонт е през пролетта. Въпреки това посети най-голямата хидроенергийна каскада в страната "Белмекен-Сестримо-Чаира", за да се запознае с готовността й за зимния сезон. По неговите думи няма опасения за проблеми на ВЕЦ "Момина клисура", ВЕЦ "Сестримо" и ПАВЕЦ "Чаира" при повишената консумация на електроенергия.
Почти паралелно с описаните събития с тръбите стана ясно, че Газпром и Българският енергиен холдинг са подписали споразумение руската компания да извърши проучване за осъществимостта на българския сегмент от проекта за газопровод "Южен поток", съобщи агенция Bloomberg. "През първата половина на 2011 г. ще можем да вземем решение за оптималния маршрут на тръбопровода в Европа, като вземем под внимание всички възможности", отбелязва шефът на Газпром Алексей Милер в мейл до Bloomberg. Строежът трябва да започне през 2013 г., а в края на 2015 г. по тръбата трябва да потече газ. По-рано този месец Румъния подписа споразумение с Газпром за евентуалното изграждане на сегмент от "Южен поток" на нейна територия. Руската компания все още не е взела окончателно решение откъде ще минава тръбопроводът.

И пак АЕЦ "Белене"

 

 

Руският натиск не подмина и АЕЦ “Белене”. “Имаме основания да смятаме, че ще има и друг инвеститор за АЕЦ "Белене", заяви за предаването "Седмицата" на Дарик радио Трайков, но не отговори на въпроса дали, ако няма друг инвеститор, освен Русия, централата няма да бъде построена. Пред БНТ Борисов каза, че по време на посещението си в Бавария миналата седмица е разговарял със стратегически инвеститор за изграждането на Белене, като не даде подробности. На въпрос дали ще приемем заем от Русия за строителството на централата, Трайков каза "Защо не, ако условията са добри?
EN.bg припомня, че строителството на атомната централа бе замразено, след като България изгуби избрания стратегически инвеститор - германската RWE, в края на 2009 г. Кабинетът "Борисов" обяви, че страната няма интерес да запази дела си от 51%, но непременно ще търси европейски партньор, какъвто досега не е намерен.
От своя страна американският посланик Уорлик каза за медиите, че "има два въпроса, които България трябва да си зададе - дали АЕЦ "Белене" е икономически обоснован проект, той трябва да се оцени по отношение на всички икономически параметри, на второ място дали осигурява енергийната сигурност за България и за целия регион". Не съм сигурен, че са получени отговори на тези два въпроса. Става дума за милиарди левове и решенията, които ще се вземат по отношение на "Белене" ще се отразят на енергийната система на България за десетилетия напред, категоричен е той. Относно диверсификацията на енергийните доставки, Уорлик заяви, че на първо място не е сигурен какво представлява подписания документ за проекта "Южен поток". Българите заслужават повече прозрачност относно енергетиката като цяло. Правителството трябва ясно да се ангажира за "Набуко", който трябва да е един от ключовите приоритети, ако не ключовият приоритет, заяви Уорлик.

 

 


 


Тагове: България, АЕЦ
 
Коментари
 
parite BG - 25-10-2010 г. 05:00:47

С колко ли е оскъпен проектът АЕС "Белене" от бавенето му?

NORA - 25-10-2010 г. 08:57:34

Не ми харесва заглавието на статията ви ,което звучи много провокативно.Откаде накъде вие специално решихте ,че руската администлация била тромава.С коя е сравнявате с американската ли.Вие журналистите освен да пишете злободневно и да кълвете нищо друго за жалост не можете и приравнявате журналистиката на едно ниско ниво.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg