EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България емитира 1.493 млрд. евро дълг, лихва = 3,056%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България емитира 1.493 млрд. евро дълг, лихва = 3,056%

mail10:10 | 27.06.2014прегледи 3445 коментарикоментари 0


Както съобщихме вчера правителството пласира новата емисия еврооблигации, като по този начин кабинетът взе външен дълг от 1,493 млрд. евро (около 3 млрд. лв.) при доходност от 3,056%. Припомняме, че премиерът Орешарски прогнозира в началото на седмицата, че очаква средна доходност от около 4%.

Вчера бяха отчетени 160 базисни пункта над осреднените суапове (средното равнище между търсене и предлагане - бел. ред.), което съответства на преразгледаната ориентировъчна цена. По-рано държавата започна предлагането при 170 базисни точки над осреднените суапове за ценообразуването, посочи Ройтерс. Рейтинговата агенция Moody's оценява страната ни с рейтинг "Ваа2", а Standard & Poor's и Fitch - с "ВВВ-", припомня Ройтерс. В сряда България е установила сигнали за интерес към сделката чрез посредниците Citigroup, HSBC и JP Morgan, отбелязва Ройтерс.

Срокът на еврооблигациите е 10-годишен с падеж през септември 2024 г. Първоначално се очакваше новият дълг да бъде взет на два транша. Така падежът по облигациите щеше да настъпи след 10 и след 15 години.

През цялата тази седмица българската емисия се представяше пред инвеститори във възлови финансови центрове на Европа - Лондон, Франкфурт и Париж. Пласирането на дълга започна в последния ден на роуд шоуто, което според анализатори е знак за значителен интерес от инвеститорите.

На практика пониженият рейтинг на страната и проблемите на КТБ не се отразиха сериозно на условията, при които България се финансира от международните пазари.

Както предварително бе обявени средствата, които се набират от новия дълг, ще се използват за покриване на стари задължения, като най-голямото плащане е в началото на 2015 г. Тогава трябва да бъде рефинансиран заем за 1,086 млрд. долара. Парите ще се използват и за покриване на бюджетния дефицит. Според разчетите тази година той трябва да е 1,8% от БВП или около 1,5 млрд. лв. Дори след новата емисия държавният дълг на България остава сред най-ниските спрямо задълженията на повечето държави от ЕС.


Тагове: дълг, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg