EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК подкрепя пакт за финансова стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК подкрепя пакт за финансова стабилност

mail14:10 | 23.02.2011прегледи 800 коментарикоментари 0


Приемането на Закона за валутния борд, наложените ограничения от Международния валутен фонд, приемането ни за членове на НАТО и ЕС, вкл. транспонирането на европейското законодателство недвусмислено показаха, че подобни ограничения, като цяло, са полезни за българската политико-икономическа действителност, се отбелязва в становище на БСК по повод бъдещо приемане на Пакт за финансова стабилност. Днешните негативни уроци „ЕRМ ІІ” и „Шенген” също действат мобилизиращо - както на политиците, така и на цялото общество. В този смисъл, ние подкрепяме всяко законово ограничение на свободата на политиците да променят икономически аксиоми, доказани в световното развитие, защото икономиката не търпи политически волунтаризъм. Приветстваме намеренията за въвеждане на Пакт за финансова стабилност, с който законово да бъдат пресечени опитите на политици за въздействие върху икономиката. Нещо повече, още на 1 май 2010 г. БСК предложи прилагането на принципите на т. нар. бюджетен (финансов) борд, се казва още в становището.
Пактът за финансова стабилност трябва да бъде последван от бързо транспониране на Директивата на ЕС (2000/35/ЕО) за 30-дневното плащане от страна на държавата към бизнеса, както и да бъдат създадени публични регистри на салдото по ДДС, невърнатите акцизи и дължимите плащания по обществени поръчки, в изпълнение на антикризисните мерки от 2010 г. Изключително важно е всички тези промени да бъдат осъществени преди предстоящите местни и президентски избори.
Държавата, в т.ч. общините и държавните предприятия, трябва да се държат като реални търговски субекти в отношенията си с бизнеса. От държавата очакваме да провежда политика, да регламентира правила и да контролира спазването на тези правила, а не да се намесва пряко в икономиката. Убедени сме, че колкото по-малко държавна намеса има в икономиката, толкова по-голям просперитет ще постигаме, завършва становището на БСК.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg