EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брожения и уволнение и в "Кинтекс"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брожения и уволнение и в "Кинтекс"

mail11:00 | 11.07.2013прегледи 1249 коментарикоментари 0


/обновена/ Бившият генерален директор на "Кинтекс" Антон Салджийски е избран от Съвета на директорите за изпълнителен директор на компанията. Той е бил предложен от министъра на икономиката и енергетиката да бъде в състава на Съвета на директорите на дружеството на 3 юли тази година, съобщи министерството. Изборът на Салдижийски е продиктуван от професионалния му опит. По закон Съветът на директорите избира свой председател и членове, след което се очаква официално решението да бъде вписано в Търговския регистър. Заседанието на съвета на директорите се е състояло миналата седмица, уточни Салджиев и добави, че най-вероятно в четвъртък ще бъде вписано решението в регистъра. Досегашният изпълнителен директор Владимир Дичев е освободен.
Вчера служители на "Кинтекс" се противопоставиха с декларация на честите смени в ръководството на дружеството. Копие на декларацията и протокола от Общото събрание /състояло се на 4 юли/, на което са подписани, бяха разпространени на пресконференция от вече освободения изпълнителен директор на "Кинтекс" Владимир Дичев.
В декларацията се посочва, че честите немотивирани и безпринципни промени в ръководството на държавната фирма са удар по престижа й и водят до нестабилност и демотивация в екипа, в момент когато се финализира договор на стойност около 55 млн. евро. Служителите се опасяват, че промяната в ръководството ще доведе до освобождаване на опитни кадри и преструктуриране, които ще се отразят негативно на дейността на "Кинтекс". През втората половина на 2012 г. под ръководството Дичев дружеството е реализирало два пъти по-голяма печалба, в сравнение с 2011 г., се посочва още в декларацията.
Щатният състав на дружеството е 66 служители, от които на Общото събрание са присъствали 51. Декларацията е подкрепена от 38 души, осем са против, а петима са се въздържали, след тайно
гласуване, сочат документите. Те са изпратени до председателя на Народното събрание, до премиера, до министъра на икономиката и енергетиката и до КНСБ, но до момента няма отговор от тях, информира Дичев.
"Кинтекс" е държавно търговско дружество, което се занимава с военна продукция и внася 80 на сто от годишната си печалба като дивидент в държавния бюджет. Принципал на дружеството е МИЕТ. Основни партньори на фирмата са министерствата на отбраната или на вътрешните работи в други държави.
 

В съобщение до медиите днес новият ръководител на компанията Антон Салджийски разпространи писмо, в което дава отговор на различните упреци към него. Той отбелязва още, че "през 2012 г. печалбата на дружеството е резултат от моята работа като изпълнителен директор на „Кинтекс”. През периода от ноември 2011.г до юли 2012 г., когато ръководех дружеството, е подписан договор за 35 млн. евро за специализирана техника за Алжир, както и 4 млн. евро за Индия, които формираха основният дял от добрите финансови резултати на „Кинтекс” за цялата година. Нещо повече, алжирската страна подписа и анекс за 14 млн. евро, който ще се изпълнява през 2013/2014 г.!"

Салджийски освен това отхвърля твърдението, че е собственик на офшорна фирма. Колавия Интернешънъл Пропъртис ЕООД е БЪЛГАРСКА фирма, регистрирана по българското законодателство, обявена е официално в Министерството; никога не е кандидатствала за лиценз за търговия с оръжие, се казва в писмото.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905