EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ:Леко намаление на лихви по депозити и кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ:Леко намаление на лихви по депозити и кредити

mail18:03 | 24.02.2010прегледи 2411 коментарикоментари 0


В България реалният БВП спада с 4.7% през първите девет месеца на 2009 г. спрямо същия период на предходната година, като приносът на вътрешното търсене за растежа е отрицателен, а на нетния износ на стоки и услуги – съответно положителен, се казва в в последния брой Икономически преглед на БНБ.
Значителното свиване на търсенето на стоки и услуги, особено на външното търсене, и ограниченият достъп до финансиране води до свиване на инвестиционната активност в почти всички сектори на икономиката, в резултат на което брутното капиталообразуване в реално изражение спада с 23.2% за деветте месеца на годината спрямо същия период на предходната година. Крайното потребление за същия период спада с 4.4% в реално изражение, повлияно от песимистичните очаквания на потребителите поради високата несигурност по отношение на бъдещата заетост и очакваното равнище на доходите, а след средата на годината и поради нарастващата безработица. Предприятията предприемат мерки за преодоляване на негативните ефекти от кризата върху финансовото им състояние, като ограничават разходите си, включително разходите за труд, в резултат на което условията на пазара на труда се влошават и в края на 2009 г. регистрираната безработица достига 9.1%.
За периода януари – септември 2009 г. поради намалението на вътрешното търсене и най-вече поради отрицателния растеж на инвестициите вносът на стоки и услуги спада в реално изражение с 23%. За същия период износът намалява в реално изражение с 12.8%, но от втората половина на 2009 г. заедно със започналото възстановяване на глобалната търговия се забелязва тенденция към нарастване.
През първото и второто тримесечие на 2010 г. очакваме положителен растеж на износа и продължаване на тенденцията към спад на вноса. Заедно с подобряването на експортните възможности през първото полугодие на 2010 г. очакваме спадът на икономическата активност да се забави. Тенденцията към намаляване на заетостта ще продължи, макар и с по-ниски темпове, и през първата половина на годината.
Нетният приток на капитали към българската икономика се запазва положителен и заедно с тенденцията към подобрение на дефицита по текущата сметка потвърждава оценката ни за устойчивост на външната позиция на страната. Общият дефицит по текущата и капиталовата сметка възлиза на2.1 млрд. евро за периода януари – ноември 2009 г. (при дефицит от 7.4 млрд. евро за съответния период на 2008 г.), като преките чуждестранни инвестиции го покриват на 125%. Реализирането на положителен растеж на износа на стоки и услуги ще бъде основен фактор за продължаващото подобрение на салдото по текущата сметка и през първата половина на 2010 г. Очакваме дефицитът по текущата и капиталовата сметка на платежния баланс да бъде в интервала 4–7% от БВП на годишна база през първата половина на 2010 г., а входящите преки чуждестранни инвестиции да го покриват напълно.
Годишният темп на растеж на широките пари леко се ускорява през четвъртото тримесечие на 2009 г., въпреки че продължава да бъде сравнително нисък поради спада на икономическата активност и слабия темп на растеж на кредитите. Лихвените проценти по срочните депозити остават на ниво от 7.2% за депозити в левове към декември и 5.4% за депозити в евро, но през следващите месеци очакваме те да започнат плавно да се понижават. Основания за тези очаквания дават постепенното стабилизиране на международните финансови пазари, високата ликвидност на банковата система (коефициентът на ликвидност e 21.9% към декември 2009 г.) и по-ниската кредитна активност, която е фактор за отслабване на търсенето на ресурси за финансиране на кредитната дейност.
Тенденцията към забавяне на темповете на растеж на кредита продължава през цялата 2009 г. под влияние на слабото търсене и затягането на кредитните стандарти на банките. Понижението на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в еврозоната и у нас все още не води до чувствително намаление на лихвените проценти по кредитите. При запазване на плавното понижение на лихвените проценти по депозитите у нас може да се очаква известен спад и в цената на заемните ресурси.
Салдото по консолидираната фискална програма за първите девет месеца на 2009 г. възлиза на 549.0 млн. лв., като през последното тримесечие правителството успява да преодолее тенденцията към натрупване на месечни дефицити чрез стриктно ограничаване на разходите. По данни на Министерството на финансите бюджетният дефицит за 2009 г. на касова основа е 529.5 млн. лв. (0.8% от прогнозния БВП за 2009 г.). Поради наличието на начислени, но неизплатени задължения на бюджета на начислена основа (съгласно ЕСС’95), и по оценка на актуализираната конвергентна програма на правителството дефицитът на консолидирания държавен бюджет за 2009 г. се оценява на 1.9% към БВП. Придържането към строга фискална дисциплина ще остане приоритет и през 2010 г., като през първото полугодие правителственото потребление вероятно ще има отрицателен принос за икономическия растеж.
Очакваме инфлацията на годишна база слабо да се повиши през първата половина на 2010 г. в сравнение с нивото от 1.6% за края на 2009 г. под влияние на възходящата динамика на цените нахраните и горивата и поскъпването на тютюневите изделия.

 


Тагове: БНБ, лихви, кредити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg