EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БНБ вдига антицикличния капиталов буфер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ вдига антицикличния капиталов буфер

mail18:15 | 03.10.2022прегледи 1101 коментарикоментари 0


Управителният съвет на БНБ повиши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщи БНБ.

Решението се взема на основата на оценка по чл. 5, ал. 3 и ал. 4 от Наредба номер 8 на БНБ за капиталовите буфери, комбинираното изискване за буфер, ограниченията върху разпределенията и препоръката за допълнителен собствен капитал.

Казано накратко целта е да се ограничи ръста на кредитирането.

Съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба номер 8 на БНБ, при оценката за нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор по чл. 5, ал. 1, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск. По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на второто тримесечие на 2022 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на БНБ методология, възлиза на 89.1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-32.0 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Под влияние на текущите силно отрицателни нива на реални лихвени проценти и на засиленото предлагане на кредити активността на кредитния пазар се запазва висока във всички негови сегменти. Продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, като при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите способността за обслужване на задълженията може да отслабне и да се отрази в нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.

Значителното нарастване на цените на енергоносителите, потенциални затруднения във веригите за доставки, индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори и влошаване на икономическите нагласи могат да засегнат финансовото състояние и способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията. Наред с това, протичащият процес на бързо покачване на лихвените проценти в глобален мащаб ще намери отражение върху финансовото състояние на кредитополучателите посредством увеличението на разходите за обслужване на кредитните задължения.

През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1 на сто от 1 октомври 2022 г. и на 1,5 на сто от 1 януари 2023 г. Трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и повишената несигурност в икономическата среда налагат увеличение на нивото на антицикличния капиталов буфер на 2 на сто от 1 октомври 2023 г., с което да се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

В съответствие с чл. 5, ал. 5 от Наредба  номер 8 на Българската народна банка, решението за увеличаване на нивото на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в сила.

Българската народна банка продължава да следи процесите в икономическата среда и отражението им върху финансовата система на ЕС, като отчита възможността за изостряне и кумулиране на рисковете за финансовото посредничество. БНБ ще продължи да разчита на всички инструменти в нейния макропруденциален мандат, включително ограничения върху разпределението на печалбата на банките.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4090