EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Б.Б: Колкото изкараме, толкова да харчим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Б.Б: Колкото изкараме, толкова да харчим

mail17:10 | 17.12.2010прегледи 793 коментарикоментари 0


Приетият механизъм за стабилност не важи само за държавите от еврозона. Всички държави, които са в еврозоната или извън нея, са единодушни, че ако има страна в криза, всички трябва да й помагаме. Защото презумпцията е, че държавите, които са извън еврозоната, но кандидатстват за приемане или чакат ред да влязат в нея, един ден ще се изправят пред същите проблеми, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти след края на Европейския съвет, предаде БТА.
С този механизъм ще се помага на държавите, които изпадат в криза, финансова или друга, разбира се, при много ясни и точни правила. Те ще се изработят, за да не се допуска правителства да се впускат в популистки акции за вдигане на пенсии и заплати, след като икономиките им не могат да подадат толкова пари, изтъкна българският премиер.
Или, с една простичка дума, за която и /британският премиер/ Дейвид Камерън ме поздрави за изказването ми снощи - колкото изкараме като държави, толкова можем да харчим. Затова именно трябва да се стремим като народ да изкарваме повече пари, за да може да имаме по-добри доходи и благосъстояние. Това е важното, добави той.
Премиерът изрази благодарност към председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, който "като един изключителен политик, познаващ проблемите в отделните държави, предложи да се създаде комисия с участието на представители на външните и вътрешните министерства на държавите, които биха искали още веднъж да се уверят политически", че България е изпълнила критериите за приемане в Шенгенската система.
Надявам се, че през март идната година, както вече сме заявили, България ще бъде вече част от Шенгенското пространство, отбеляза премиерът.
Европейският съюз създаде постоянен стабилизационен механизъм за стабилизиране на еврозоната и потвърди принципите на единната икономическа стратегия на ЕС до 2020 г., информираха световните агенции в края на приключилата днес двудневната среща на европейските лидери в Брюксел.
"Решихме да създадем постоянен фонд за осигуряване на стабилността на европейската валута и да внесем тази поправка в Лисабонския договор. Също така потвърдихме общата икономическа стратегия (до 2020 година). Трите основни стълба на стратегията са стабилният икономически растеж, данъчната консолидация и засилването на данъчната политика, както и на финансовото управление", заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой.
Европейският съвет - срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейският съюз - постигна съгласие за поправка в Лисабонския договор и одобри механизъм за стабилност в еврозоната.
Поправката е в член 136 на Лисабонския договор и се състои от две изречения. Според нея може да се създава стабилизационен механизъм, като той се отнася само за страните от еврозоната.
В този вид поправката изисква опростена процедура за приемане и не се налага провеждане на референдуми в страните членки. Според Ван Ромпой след одобрение на страните от еврозоната тя ще бъде официално приета до март 2011 и ще влезе в сила през 2013 година.
Наред с това Европейският съвет одобри постоянен механизъм за стабилност в еврозоната, който трябва да гарантира здравето на икономиката на страните членки и на самото евро.
Европейският съвет направи и преглед на последващите мерки за оздравяване на икономиката в Европейския съюз. Съветът е решил през 2011 година да бъде извършен нов "стрес тест" на банките в Европейския съюз, за да се провери отново тяхната стабилност и надеждност.
Участниците в Европейския съвет изразиха единодушно решимостта си да бъде осигурена стабилността на европейската икономика, както и ясна политическа воля да бъде осигурена стабилността в еврозоната, подчерта председателят на Европейския съюз.
Европейските лидери засега отложиха обсъждането на предложението на председателя на еврогрупата - премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер - за емитиране на съвместни еврооблигации, която предизвика редица разногласия между страните.
"Тези, които е залагаха на слабостта на еврото, са сбъркали", обобщи резултатите от срещата председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.
Френският президент Никола Саркози, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че той и германският канцлер Ангела Меркел ще представят нови предложения за намаляване на различията сред икономиките, в които се използва еврото.
Саркози отбеляза: "Трябва да се справим с различията в конкурентоспособността на 16-те страни от еврозоната".
Белгийският премиер Ив Льотерм заяви следното: "Валутният съюз изисква икономически съюз, никой не може да избегне тази съдба".
Постоянният фонд за финансова стабилизация на еврозоната, за който бе взето решение на срещата, "ще има достатъчно ресурси", каза днес германският канцлер Ангела Меркел. "Готови сме да направим всичко, за да гарантираме стабилността на еврото", допълни Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.
С днешната среща приключва председателството на Белгия и през идните шест месеца постът председател на ЕС ще бъде поет от Унгария.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg