EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Анекс №12 спъва Росатом за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анекс №12 спъва Росатом за АЕЦ "Белене"

mail13:16 | 20.02.2011прегледи 1841 коментарикоментари 0


При неподписване на Анекс № 12 ЗАО Атомстройекспорт ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ Белене след 31 март 2011 г., се казва в прессъобщение на Департамента по комуникации на руската държавна компания Росатомразпространено до медиите от Агенцията за
връзки с обществеността "Д енд Д". Съобщението е в отговор на многобройни запитвания за коментар по последните развития около проекта АЕЦ "Белене", отбелязва компанията. От изявлението става ясно още, че руската страна е изпълнила всички условия на българското правителство, а те са:
-НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания.
-Определена е твърда цена на договора със ЗАО Атомстройекспорт - 6,298 млрд евро. По този начин ЗАО Атомстройекспорт  поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г.
- Проектът е европейски - в него участват финландската компания Fortum и френската Altran Technologies.
По отношение на инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, компанията уточнява, че българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта. По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране, продължава съобщението. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи. Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години. По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК. В същото време, до момента на регистриране на проектната компания ЗАО Атомстройекспорт работи по проекта АЕЦ "Белене" в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г. Поредният двустранен документ - Анекс № 12 към договора - по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна, се казва още в съобщението.
Архив
ЕN.bg припомня, че само преди две седмици Росатом проведе пропагандна кампания на тема АЕЦ "Белене". Тогава EN.bg обясни, че зад акцията бе желанието на руската страна София да подпише допълнение към договора, като така направи проекта на практика необратим, преди още да я ясен механизма на неговото финансиране. Както е известно България вече е подписвала 11 допълнения към основния договор от 2006 г., като срокът на някои от тях изтича през март, като най-съществено е именно допълнение №12 - за изпълнение на дейностите в периода 2011-2014 г.  За да започне изливане на бетон на площадката на централата през септември, както обещава руския изпълнител Атомстройекспорт (собственост на Росатом), той трябва да има договори с български строителни фирми. За да стане това, още в края на 2010 година София трябваше да подпише анекс №12 към договора, но тя не го направи, поради липса на инвеститориски интерес към проекта. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160