EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Росатом - или как се изнудва България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом - или как се изнудва България

mail16:10 | 08.02.2011прегледи 2046 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Средно на месец-два руските компании ангажирани с проекта АЕЦ „Белене” се събуждат и активират словесната си преса върху България, като целта е страната да вземе бързо решение за спорния ядрен проект. Началото на 2011 година не направи изключение в този смисъл. След днешния информационен ядрен водевил вижте отделните етапи, през които премина той.
2 февруари 2011 година
Годишно страната ни губи 1 млрд. лв. от забавянето на изграждане на АЕЦ "Белене". Това показват разчетите, направени от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, цитиран от Дарик. Според него пропуснатите ползи се изразяват от не произведена електрическа енергия. По думите му, на площадката в Белене вече две години не се прави нищо, но през това време трябва да се плащат лихвите по финансовия ресурс, който вече е привлечен към проекта. Относно проекта за централата Овчаров коментира, че това е най-добрият енергиен проект, който съществува в момента не само в България, но и в Европа.
6 февруари 2011
На семинар, организиран от дъщерната компания на „Росатом” – "Атомстройекспорт" /спечелила търга за „Белене”/ и проведен в Информационния център на АЕЦ "Белене", бяха претоплени информации с давност 2006 година. Първата бе 30% от поръчките за изграждането на АЕЦ ще бъдат възложени на български фирми, като през 2010 г. са подписани договори с български подизпълнители.
Втората : близо 10 000 души ще бъдат ангажирани по строителството на площадката на АЕЦ “Белене” в пиковите моменти, според “Атомстройекспорт”. На семинара са били поканени български фирми като “Атоменергопроект”, “Главболгарстрой”, “Атоменергомонтаж”, “Балканстрой”, “Галчев Холдинг”, “Енемона”, “Хидроремонт ИГ”, “Енергоремонт Холдинг”.
6 Февруари 2011
Георги Първанов публикува статията "България може да е активен фактор в европейската енергийна политика. 17 алтернативни идеи". Ето какво се казва там: „Една от ярките илюстрации за колебливата, непоследователна линия на правителството е позицията им по съдбата на проекта за АЕЦ „Белене". Обърканите им, често променящи се послания поставят под въпрос изобщо бъдещето на ядрената ни енергетика.” И още „ АЕЦ „Белене" - изградена при високото ниво на безопасност на блоковете, в пълно съответствие с действащите международни стандарти и при пълна прозрачност - ще допринесе за значително по-чист електроенергиен микс, ще помогне за изпълнението на ангажиментите за намаляване на вредните емисии, ще даде на страната сигурна (за разлика от непредсказуемия режим на производство на енергия от ВЕИ), по-евтина енергия, намаляваща зависимостта от вноса на енергийни суровини. Сред предимствата на проекта е и това, че той вече е одобрен от ЕК.”
7 февруари 2011 /късно вечерта/
„Атомстройекспорт иска да съди България”. Атомстройекспорт поискала от Росатом да подаде иск за арбитраж срещу НЕК на България за неизпълнение на договорите за изграждането на АЕЦ Белене. Това се казва в писмо на началника на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин до генералния директор на Росатом Сергей Кириенко, съобщава БГНЕС и допълва, че разполага с оригинала на писмото от 28 януари 2011 г., като публикува неговия пълен превод на български език.
Руската държавна енергийна компания Росатом обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в България, пише френският в. "Трибюн", цитиран от РИА Новости. От руската държавна атомна корпорация са съобщили пред РИА Новости, че решение за това все още не е взето."Трибюн" се позовава на вътрешен документ на Атомстройекспорт, в който инженеринговата компания информира Росатом, че "планира да се откаже от участие в строителството на българската АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата".
8 февруари 2011
Пред обед - реакцията на Борисов и Трайков
Ще си играем на нерви с руската страна, коментира Борисов по повод писмото, като отбеляза, че предварително не е договорен инфлационен индекс. Той намекна, че е готов спре проекта „Белене", ако руската компания „Росатом" продължи да настоява за високия инфлационен индекс, който оскъпява изграждането на централата с близо 2.5 милиарда евро. „Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 милиарда евро, аз няма да я платя", заяви Борисов.  „Дали ще загубим 200 млн. или 2,5 млрд.? Коя е по-голямата цена? Ако задължа държавата с още 6 млрд. отгоре в следващите 10 години да ги платим, плюс този близо 1 млрд., който идва по външния дълг да платим след 2013 г., как ще повишим доходи, пенсии, как ще правим инфраструктура? Затова искам прост отговор. Колко е инфлационният индекс, колко е реалната цена на „Белене", при която са подписали договор? Да я кажат, нищо повече не искам. Ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме инфлационен индекс от порядъка, какъвто министър Трайков и аз казахме, между 500 млн. и 1 млрд. евро. 2 млрд. и 400 млн. отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е приет и първите плащания са станали по този висок инфлационен индекс. Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 млрд. евро, аз няма да я платя. Който следващ иска, да плати. Игра на нерви. Ние искаме да направим евтина и сигурна централа - такава, каквато е по джоба на българските граждани", коментира премиерът, цитиран от Дарик.

По отношение на АЕЦ Белене нищо не се е променило и преговорите с Росатом, в чиято структура влиза изпълнителят на проекта Атомстройекспорт, продължават, заяви икономическият министър Трайков по повод писмото. „Не очаквам Росатом да се оттегли от проекта. Всеки има право да взема решения, които смята, че най-добре отговарят на неговите интереси. Аз лично намирам за странно по средата на дадения период, който сме си дали за преговори, да се правят подобни изявления, ако, разбира се, информацията в чуждата преса е действителна.“ До 2 месеца ще бъдат готови първите резултати от работата на избраната за консултант компания за АЕЦ "Белене".
Русия обмисля изтеглянето от проект за изграждането на проект за 2 000 мегаватова ядрена централа в България заради постоянните забавяния, съобщава АФП, цитирайки материал от руския в-к „Коммерсант”.„Росатом” обмисля възможността да се откаже от изграждането на ядрената централа „Белене” в България”, съобщава вестника, цитирайки вътрешна документация на руската държавна ядрена агенция.
Тук се включва и Сергей Станишев с изявление за високото качество на руските проекти и порицанието на „абсолютното нежелание на това правителство да води делови разговори за това как проектът да бъде реализиран. Това е целенасочено протакане.”
13 .00 часа –официална реакция на Росатом
„Не е взето решение да се прекрати строителството на АЕЦ „Белене” и „Росатом” да напусне проекта”, заяви говорителят на руската компания Сергей Новиков пред вестник „Известия”. Вчера агенция Интерфакс съобщи, че „Росатом” може да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене” в България. Според компанията българската страна проваля проекта. В служебна записка на „Росатом” се посочва, че „Атомстройекспорт” може да се обърне към съда, за да поиска да бъде изплатена неустойка по проекта.
Водевилът ще продължи днес, вероятно утре, но ще затихне до ден-два. Следващата му серия може да се очаква през март или април в зависимост от това колко са се стреснали факторите в българското правителство.

За какво бе атаката сега?

Руснаците искат проектът да стане необратим и затова НЕК трябва да подпише допълнение №12 и от споменатото вече писмо става ясно, че непосредствената цел на руснаците е точно такава. Срокът на подписаните досега 11 допълнения към основния договор от 29 ноември 2006 г. изтича през март. Под въпрос е подписването на №12, което регулира изпълнение на дейностите за периода 2011-2014 г. Както се казва в писмото, за да започне изливането на бетона през септември, "Атомстройекспорт" вече трябва да има сключени договори с български строителни фирми. За тази цел още през декември българската страна е трябвало да подпише №12 към договора, което обаче не стана. При по-нататъшно закъснение няма да е възможно изливането на бетона да стане в рамките на 2011 г., пише в бележката. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg