EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом с твърда цена от 6.5 млрд.евро за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом с твърда цена от 6.5 млрд.евро за АЕЦ Белене

mail10:00 | 15.10.2010прегледи 1324 коментарикоментари 0


Русия и България продължиха с шест месеца, до края на март 2011 година, срока на договора за строежа на новата българска атомна електроцентрала, АЕЦ Белене, съобщи говорителят на руската държавна корпорация Росатом Сергей Новиков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Пресслужбата на руската компания Атомстройекспорт посочи, че "компанията възнамерява да продължи работа с българската Национална електрическа компания (НЕК) за определяне на твърда цена за строежа на атомната електроцентрала".
Новиков посочи, че "рамковият договор за изграждането на тази АЕЦ е бил подписан през 2008 година и вече е осъществен голям обем от работата на площадката на АЕЦ Белене за подготовка на началото на строителството. Преговорите с българската страна са се провеждали и се провеждат постоянно и в течение на договорените шест месеца ще продължат и се надяваме да дадат положителен резултат", изтъкна той.
В българския печат се казва, че с подписването на продължение на договора България се е защитила от съдебен иск в случай, че сроковете на договора, изтекли в края на септември, не бъдат продължени, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Експерти коментират, че продължаването на договора с шест месеца ще даде възможност на руските и българските атомни специалисти още в края на годината да съгласуват окончателно крайната стойност на строежа на АЕЦ Белене. Те поясняват, че първоначално в договора е ставало въпрос за индексиране на базовата цена - около 4 милиарда евро за два блока. На преговорите обаче не е могло да се установи какъв индекс на инфлацията да бъде приет за основа на инфлацията - на Русия, на ЕС или на България. В момента българската страна настоява да се определи стойност на АЕЦ, която да не надвишава 7 милиарда евро, отбелязват експертите.
От Росатом посочиха, че Русия е предложила на България през 2010 - 2011 година да отпусне 1,9 милиарда евро за реализацията на проекта в замяна на дял от капитала на централата. Освен това източникът от руската корпорация подчерта, че Росатом е готов също така да продаде по-късно част от своите акции на стратегически инвеститор.Наскоро ръководителят на Росатом Сергей Кириенко изтъкна, че предвид инфлацията крайната сума за строежа на АЕЦ Белене в сравнение със стойността, посочена в договора, може да нарасне до 5 милиарда евро. "При всяко положение тази сума и при най-песимистичните прогнози няма да бъде над 6,5 милиарда евро", добави той.

Снимка: БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg